U kina stiže “Čovjek delfin”, priča o legendarnom roniocu koji je Bessona inspirirao za kultno “Veliko plavetnilo”

50

Koristeći arhivsku građu, vizualno zapanjujuće podvodne snimke i
razgovore s nizom sugovornika, dokumentarni film Čovjek delfin u režiji Lefterisa Charitosa gledatelje vodi u svijet Jacquesa Mayola (1927. – 2001.), legendarnog ronioca na dah, čiji je život poslužio kao inspiracija Lucu Bessonu za kultni film Veliko plavetnilo.

Portret iznimnog sportaša, avanturista i nositelja brojnih svjetskih rekorda u ronjenju na dah, koji je testirao granice ljudskog uma i tijela kako bi otkrio što nas kao ljude povezuje s morem, otkriva Mayola kao discipliniranog ronioca koji je svoj život na površini potpuno podredio strasti za morskim dubinama.

Ujedno to je priča o transformativnom iskustvu ronjenja na dah, koja otkriva kako je slavni francuski delfin pridonio formiranju svijesti o našem odnosu prema moru i nama samima te značajno popularizirao taj sport putujući svijetom i promičući svoju viziju bliskosti ljudi s morem i morskim bićima, a ponajviše s delfinima s kojima je imao poseban odnos.

U filmu putujemo od Japana, gdje je kao dječak prvi put zaronio u društvu tradicionalnih ama, žena koje roneći na dah sakupljaju bisere s morskog dna, preko Indije i Bahama, gdje je kulminiralo njegovo ikoničko rivalstvo s Talijanom Enzom Maiorcom, sve do Mediterana i Elbe, gdje je postao prvi čovjek koji je roneći na dah dosegnuo dubinu od 100 metara. O njemu u filmu govore neka od najvažnijih imena svjetskog ronjenja na dah, poput Williama Trubridgea, Meghan Heaney-Grier, Umberta Pelizzarija i drugih, a narator je Jean-Marc Barr, glumac koji je utjelovio Mayola u Velikom plavetnilu.

Film će biti prikazan krajem lipnja u Dokukinu KIC, Pop-up kinu Samobor, na Ljetnoj pozornici Tuškanac i CZK Čakovec , a tijekom srpnja Čovjek delfin stiže i u ostale hrvatske gradove: Pulu, Rijeku, Rovinj, Split i otoke (Kino Mediteran), Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Varaždin.

Komentari