U Kaštelu Zrinskih pronađena još jedna goranska Špilja!

91
divljina s pogledom

U naizgled negostoljubivoj špiljskoj tami ipak ima života, a života u novoj „Špilji“ u Brodu na Kupi je jučer, 29. studenog 2022., bilo itekoliko! Brojni posjetitelji su nazočili otvorenju nove cjeline stalnog postava „Divljina s pogledom na more“ gdje se u prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih prikazuje, uz „Rijeku“, i raznolikost krškog podzemlja koje je inspirirano obližnjom Hajdovom hižom. Svečanom otvorenju su nazočili mnogobrojni uzvanici, a u ime župana Primorsko-goranske županije prisustvovala je resorna pročelnica Sonja Šišić koja je novu cjelinu stalnog postava proglasila otvorenom pri tom istaknuvši zadovoljstvo radom Prirodoslovnog muzeja Rijeka i stvaranjem novih sadržaja u kulturno-turističkoj ponudi u Gorskom kotaru. Među prvim posjetiteljima „Špilje“ bila je i gradonačelnica Grada Delnica Katarina Mihelčić, predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar, upravitelj Župe Brod vlč. Josip Tomić, kolege znanstvenici i muzealci te brojno građanstvo.

divljina s pogledom

Nakon obilaska špilje uslijedila su dva stručna predavanja: dr. sc. Petra Kovač Konrad prezentirala je temu „Speleologija – istraživanje krškog podzemlja“, a Katarina Koller Šarić „Zmaj iz podzemlja“. Tijekom programa najmlađim sudionicima događaja ponuđene su edukativne aktivnosti.

divljina s pogledom

Autori stalnog postava, kao i nove cjeline, su dr. sc. Boštjan Surina, dr. sc. Željka Modrić Surina i Nadia Dunato Pejnović, kustosi Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Idejno rješenje prostornog oblikovanja potpisuje Klaudio Cetina, a izvedbeno rješenje i samu realizaciju „Špilje“ ARTiS, obrt za usluge – Mirna Marmilić i Marko Valjak. Stručni suradnici pri realizaciji postava su: Marin Kirinčić, dr. sc. Marcelo Kovačić, Borut Kružić i Lado Bartoniček, djelatnici Muzeja. Edukativni program organiziraju Anita Hodak, Nadia Dunato Pejnović i dr. sc. Željka Modrić Surina, a marketing i odnose s javnošću provodi Klara Bukovac.

divljina s pogledom

Posjetite Brod na Kupi i izgubite se u „Divljini s pogledom na more“ pri tom istražujući mističnu „Špilju“, razigranu „Rijeku“, tajanstvenu „Šumu“ i visoku „Planinu“, pa čak i „Nebo“ hodajući po oblaku.

Komentari