U HKD-u na Sušaku održan nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla

102
nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla

„Jug s tisuću lica“ naziv je predstave u izvođenju Mađarskog državnog narodnog ansambla koja je izvedena u HKD-u na Sušaku.

Predstava nastala u suradnji Palače umjetnosti u Budimpešti (MÜPA) i Mađarskog državnog narodnog ansambla po prvi put u povijesti mađarskog scenskog folklornog plesa prikazuje raznoliku tradicijsku kulturu raznih naroda: Mađara, Srba, Hrvata, Nijemaca i Rumunja, koji žive na području nekadašnjeg južnog dijela Austro-Ugarske.

Ova tzv. južna regija ima raznoliku plesnu i glazbenu tradiciju te u sebi nosi specifičnosti srednjoeuropske i balkanske kulture koje su na ovim prostorima međusobno utjecale jedna na drugu.

Voda je važan dramaturški motiv predstave: Tisa, Drava, Sava, Maroš i Mura – toliko potoka i rijeka teče u istome smjeru kako bi u Dunavu postale jednake. Bogata je simbolika vode – voda kao izvor života, sredstvo za pročišćenje i element preporoda, specifična je za sve kulture. Taj raskošni sadržaj vodi gledatelje kroz različita vremenska razdoblja, omogućavajući uživanje u specifičnoj plesnoj i glazbenoj kulturi svakog krajolika. Na pozornici se prikazuju pojedini scenski prizori uz animaciju, video projekcije i igru sjena. Vrlo važan dio predstave tvore izvorne nošnje, koje prikazuju različitost pojedinih etničkih skupina, s obzirom na krajeve u kojem su nastale.

Predstavu je došao pogledati i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski.

Uoči izvedbe predstave održana je i radionica za djecu „Susret s narodnom tradicijom“ koja je polaznike naučila više o folkloru i narodnoj tradiciji, a profesionalni plesači upoznali su ih s plesovima različitih regija.

nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla nastup Mađarskog državnog narodnog ansambla

Komentari