U Galeriji Principij otvorena izložba “Rijeka sjećanja” Fotokluba Rijeka

108
Izvor: Facebook Fotoklub Rijeka

Povodom obilježavanja Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke, u Galeriji Principij u subotu, 13. lipnja otvorena je izložba fotografija članova Fotokluba Rijeka i prijatelja pod nazivom „Rijeka u sjećanju, Rijeka in aeternum“. Ovo je već 14. godina zaredom da Fotoklub Rijeka priređuje izložbu povodom Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke. Naziv izložbe odabran je iz razloga što naš grad Rijeka zaslužuje vremensku dimenziju, kako kažu iz Fotokluba Rijeka „za vječnost“.

Izložba i njezin koncept opisana je riječima profesora Borislava Božića: „Od izuma fotografije, od njenih samih početaka ljudi su shvatili njenu važnost – važnost u svakodnevnom životu, važnost u bilježenju i memoriranju stvarnosti koja tako nemilosrdno prolazi i mijenja se, a fotografija je čuva takvu kakva jest. Fotografija je registrirala niz događaja, niz scena koje su se desili u proteklim vremenima, a mi danas, promatrajući tu fotografiju, i sami na svojevrstan način prisustvujemo tom događaju ili sceni. Fotografija je produžetak, ekstenzija naše memorije. Ona je neminovna, ona je naš orijentir i vremenski, a i emocionalno-psihološki. Fotografija je medij, fotografija je vizualna platforma koja nam olakšava i pomaže da lakše pamtimo i da se lakše emocionalno orijentiramo. U konačnici, neovisno što je njen sadržaj, svjedoči nas same. Dokument je sjećanja.

Izložba pokazuje kako su naši članovi i naši prijatelji bilježili naš grad, našu Rijeku, pokazuje kako se pedeset i četvero autora u 54 fotografije sjeća Rijeke. Sjećanje je varljivo svojstvo ljudske prirode. Zato ga fotografija učvršćuje, zato smo tako i opušteni u svojoj memoriji jer negdje duboko u podsvijesti je spoznaja da postoji fotografija koja će nas podsjetiti što je bilo, kako je bilo ili izgledalo. Dakle, kroz ovaj niz fotografija snimljenih u kontinuitetu proteklih deset godina pratimo izgled grada, ulica i cijelu njenu scenografiju. Tu je i inventar i ikonografija luke, sveprisutni poetični detalji arhitekture. Sve je tu, cijeli grad fragmentiran idejama i originalnim pristupom autora. Gledajući sadržaje ovih fotografskih slika, bistre nam se i razmagljuju sjećanja zagušena svakodnevnim zauzetostima. Ove slike, fotografske slike napravljene su u natjecateljskom duhu u nekoliko stalnih klupskih projekata. Prožima ih duh originalnosti, duh simbioze autorove misli, osjećaja i raspoložive scene. Ta se impresija i sada na uzvišen način doživljava, ali se i s lakoćom čita i prepoznaje dokumentarno tkivo grada Rijeke. Mi smo u Klubu ponosni što smo više od 120 godina nosioci kontinuiteta hobističke fotografije u Rijeci. Otvarajući njegovu fotografsku arhivu, otvaramo memoriju, otvaramo dokumente koji vrlo uvjerljivo osvježavaju naša sjećanja. Ova izložba kao dio naše arhive, dio naše memorije je sjećanje i dar našem gradu za njen dan, Dan sv. Vida.“

Zastupljene fotografije na izložbi uglavnom su nastale u sklopu projekta Foto Ex tempore u okviru Riječkog festivala fotografije PHOTORI, na Fotodoručku i na Rijeka u sat vremena tako da ih do sada uglavnom šira publika nije imala prilike vidjeti. Na izložbi je svoje radove predstavilo 54 autora, svaki s po jednom fotografijom. Za odabir fotografija, koncept izložbe i kataloški test zaslužan je predsjednik Kluba Borislav Božić. Izložbu posvećenu Rijeci i Riječanima možete pogledati do 20. lipnja od ponedjeljka do subote od 10 do 16 sati.   

Komentari