U Centru Gervais danas se obilježava 100. obljetnica rođenja Ive Robića: “Sa singlom ‘Morgen’ pretekao je i Elvisa”

77

U Opatiji je započelo obilježavanje 100. obljetnice rođenja Ive Robića. Sto godina rođenja velikana hrvatske zabavne glazbe Ive Robića obilježit će se u subotu 28. siječnja, na sam dan njegova rođenja, programima u Centru Gervais. Nastupit će Zdenka Kovačiček, Beti Jurković, Radojka Šverko, David Danijel, Miro Ungar, Plesna škola Dansel by Elio Bašan i mnogi drugi. Sudjeluju i Theodor de Canziani, profesor i povjesničar umjetnosti, Mario Mihaljević, radijski voditelj, novinar, pjesnik i skladatelj zabavne glazbe. Svi izvođači nastupiti će uz pratnju sjajnog orkestra, a program će voditi Jelena Vitasović. Program započinje u 20 sati, a ono što valja napomenuti je da su sve ulaznice za koncert podijeljene!

Povodom ovog događaja, na društvenim mrežama kratkim crticama obratio se i glazbenik te glazbeni kritičar Bojan Mušćet.

“Ima taj mit u koji volimo vjerovati – da je Ivo Robić otkrio Beatlese.

Konkretno, da je za jedne večernje šetnje Hamburgom skrenuo pozornost Bertu Kaempfertu na zanimljiv bend koji se čuje kako svira iz Star Cluba. Bili su to mladi Beatlesi, a Kaempfert im je osigurao prva snimanja.

Ono što nije mit jest da je Robić Kaempfertu prodao pjesmu koja je odbijena na Splitskom festivalu. Pjesmu je poslije proslavio Frank Sinatra pod imenom ‘Strangers In The Night’.
Ono što nije mit jest da je Ivo Robić jedini s ovih prostora bio na Billboardovoj i NME-jevoj top-listi. Sa singlom ‘Morgen’ pretekao je i Elvisa.
Ono što nije mit jest da je Ivo Robić snimio prvu rock’n’roll pjesmu u ovom dijelu Europe – obradu skladbe koju su slavnom napravili Bill Haley & His Comets: ‘Shake, Rattle & Roll’.
Ono što nije mit jest da je 5CD box ‘100 originalnih pjesama’ Ive Robića dobio Porina, a moja je privilegija što sam ga uredio.
Sretan 100. rođendan, Unser Ivo”, poručio je Bojan Mušćet.
Snimka zaslona 2023-01-28 100341
Izvor: Screenshot FB

Komentari