U Beču nastao najveći grafit na svijetu

242

Proteklih mjesec i pol dana mladi austrijski umjetnik Golif boravio je u trećem bečkom okrugu, gdje je na površini od 30.000 m2 stvarao svoje umjetničko djelo, veliko crno-bijelo lice pod nazivom “Promatrač“. Slika pokriva površinu od 6 nogometnih terena, a samo u prvih nekoliko tjedana stvaranja umjetnik je prešao 120 km. Oslikavanje je završeno 16. kolovoza, a “Promatrač“ će bečku četvrt Neu Marx nastanjivati iduće tri do četiri godine. Prilikom stvaranja ovog umjetničkog djela vodilo se računa i okolišu te je potrošeno ukupno 4.920 kilograma ekološki prihvatljive boje. Cijeli je projekt pak nastao s ciljem oživljavanja nekadašnje bečke industrijske četvrti Neu Marx.

Istovremeno s nastankom ovog ogromnog grafita, nastao je i video zapis kao sastavni dio umjetničkog procesa. Snimka pokazuje na koji je način i uz pomoć koji pomagala Golif ovladavao ogromnom površinom koju je oslikavao. Između ostalog dizajnirao je i trkaći automobil te kartonski tenk koje je koristio prilikom oslikavanje površine.

Zbog svoje je veličine lice vidljivo samo uz pomoć fotoaparata, kamere ili iz aviona, a stručnjaci smatraju da je to zapravo div koji utjelovljuje identitet grada.

Detaljnije o umjetniku na www.golif.net

Komentari