Trst je domaćin velike izložbe posvećene jednom od najvećih umjetničkih misterija 21. stoljeća – Banksyju

148
banksy

Od 25. studenog 2022. do 10. travnja 2023. izložba “Banksy: The Great Communicator” održava se u Salone Degli Incanti u Trstu.

Riječ je o novoj izložbi posvećenoj Banksyju, engleskom uličnom umjetniku poznatom po svojim umjetničkim djelima i po tome što je toliko učinkovito zaštitio svoj identitet da do dan danas ne znamo tko je zapravo on.

Izložba “Banksy: The Great Communicator” nudi oko 60 radova slavnog uličnog umjetnika iz privatnih kolekcija. Radovi su posvećeni ratu, bogatstvu i siromaštvu, životinjama, globalizaciji, konzumerizmu, politici, moći, ekologiji. Svi oni komuniciraju Banksyjev originalni i nekonformistički jezik upućen javnosti na izravan i dojmljiv način. “Veliko hvala regiji Friuli Venezia Giulia i gradu Trstu. Zadovoljstvo mi je raditi ovdje, u ovom spektakularnom gradu. Mora postati poznatiji”, objasnio je kustos izložbe Gianni Mercurio koji je istaknuo da je slična Banksyjeva izložba u Milanu postigla “ogroman uspjeh”.

Banksy je “izvrstan komunikator. Svaki njegov komad nosi poruku posebno za mlađe generacije. Ova je izložba višestruko fascinantna. Uzbuđeni smo što nastavljamo s privlačenjem sve više pozornosti na naš prekrasni grad,” dodao je tršćanski vijećnik za kulturu Giorgio Rossi. “Odlučili smo – uspješno – promovirati našu regiju prije gotovo 4 godine. Friuli Venezia-Giulia postaje jedna od najistraženijih regija u Italiji. Grad Trst ima ogroman potencijal, a mi smo tek na početku”, dodao je Sergio Bini. To je veliki izazov i velika prilika za grad Trst. Nije lak posao napraviti ovakvu izložbu. Uvjeren sam da će mnogi posjetiti ovu izložbu,” potvrdio je predsjednik FVG-a Massimiliano Fedriga.

Izložba je otvorena 25. studenog u Salone degli Incanti u Trstu, ponedjeljak-četvrtak 9-20 sati; petak i nedjelja od 9 do 21 sat, subota od 9 do 22 sata, donosi InTrieste.

Komentari