Tjedan u Kinoteci: Obični ljudi

Ciklus Okupirani gradovi nastavlja se pričama o običnim ljudima u izvanrednim situacijama, Kultni petak na platno donosi Zvijer Waleriana Borowczyka, a među Novitetima gledat će se i regionalni hit Toma Dragana Bjelogrlića.

18

Ciklus o okupiranim gradovima za vrijeme Drugog svjetskog rata nastavlja se filmovima o običnim ljudima u izvarednim okolnostima. Prvo kreće Gavran, intrigantna priča o francuskom gradiću koji potresa niz difamirajućih anonimnih pisama potpisanih pseudonimom iz naslova. Riječ je o jednom od najboljih filmova francuskog majstora trilera i napetosti Henri-Georgesa Clouzota, koji je u vrijeme svoga nastanka bio napadan zbog navodnog „anti-francuskog stava“, a danas je slavljen kao neupitni klasik francuskog noira.

Ciklus se nastavlja Čovjekom sa fotografije, crnom komedijom o sitnom kriminalcu kojeg okupacijske vlasti zamijene za lokalnog vođu pokreta otpora. Karlovačko-beogradski redatelj Vladimir Pogačić raštimao je žanr partizanskog akcijskog filma elementima komedije zabune te pružio duhovit, suosjećajan, ali i satiričan prikaz nedaća običnih ljudi u izvanrednim okolnostima. Riječ je o skrivenom dragulju jugoslavenske kinematografije 1960-ih, koji svojom kritikom konformizma i malograđanštine podsjeća na radove Henri-Georgesa Clouzota. Film se prikazuje s odlično očuvane 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz na film je besplatan.

Četvrtak je rezerviran za još jednu priču o dvojništvu: Gospodina Kleina Josepha Loseya, u kojoj Alain Delon glumi amoralnog trgovca umjetnina kojeg nacističke vlasti zamijene za Židova istoga imena. Riječ je o vizualno fascinantnom ostvarenju kafkijanske atmosfere, koje sugestivno dočarava apsurdnu i košmarnu atmosferu moralnog relativizma u vrijeme nacističke okupacije i progona Židova. Sličnim temama, ali u sasvim drugačijem ključu bavi se …I peti jahač je strah, klasik češkog modernizma u režiji Zbyněka Brynycha, o židovskom liječniku koji odluči pomoći teško ranjenom političkom bjeguncu. Brynychev film hvaljen je zbog ekspresionističke atmosfere i tjeskobnog ugođaja okupiranog grada, a drži se i za jedan od najoriginalnijih i vizualno najupečatljivijih filmova na temu holokausta.

Toma

Tjedan zaključuje Tuga i milost, jedno od kapitalnih djela svjetskog dokumentarizma. Priča je to o stanovnicima francuskog gradića Clermont-Ferranda za vrijeme nacističke okupacije sastavljena od kombinacije intervjua i arhivskih snimaka, kojima je Marcel Ophuls pružio detaljnu i bolno autentičnu fresku svakodnevnog života u izvanrednim okolnostima. Film je doveo u pitanje brojne nacionalne mitove, zbog čega je na deset godina bio zabranjen za prikazivanje na francuskoj televiziji, a bio je nominiran i za Oscara.

Kultni petak: Trnci & žmarci

Za listopadsko izdanje Kultnog petka, programa namijenog filmofilima čiji ukus naginje egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu, na platno Kinoteke dolazi Zvijer Waleriana Borowczyka, priča o bogatoj nasljednici koja večer uoči svog ugovorenog vjenčanja usni jedan od najbizranijih snova u povijesti filma. Maestralno kombinirajući crni humor, fantaziju, gotičku melodramu i stravu, Borowczyk je snimio vrhunski primjer transgresivne erotike 1970-ih: čembalom uglazbljeni seksualni košmar i nadrealističku komediju manira, koja se ne obazire ni na žanrovske odrednice niti na dobar ukus.

Zvijer je desetljećima bila zabranjivana ili prikazivana u cenzorski okljaštrenim verzijama, a uoči Noći vještica prikazat ćemo njezinu digitalno restauriranu integralnu inačicu, uz napomenu da glazbu Domenica Scarlattija više nikada nećete slušati na isti način.

Zvijer

Noviteti: Toma

Među Novitete stiže Toma, biografska drama o legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću. Ovaj film Dragana Bjelogrlića od svoje premijere na zatvaranju Sarajevskog filmskog festivala izaziva veliki interes publike i kritike. U Srbiji ga je u prva tri tjedna pogledalo preko 600.000 ljudi, a kritika je hvalila nastup glavnog glumca Milana Marića, vizualno upečatljivu kameru i scenografiju te dojmljiv spoj nostalgije i drame.

Među ostalim novitetima možete pogledati znanstveno-fantastični spektakl Dina Denisa Villeneuvea, nagrađivanu dramu Plavi cvijet Zrinka Ogreste i Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara.

Matineja: 100% vuk

Freddy je nasljednik ponosne obiteljske loze vukodlaka. No iako uvjeren da će postati najstrašniji vukodlak svih vremena, Freddy se za svoj 14. rođendan pretvara u pudlicu. Do sljedećeg izlaska Mjeseca Freddy će morati dokazati da ima pravo vučje srce ili riskirati da bude zauvijek izbačen iz čopora. Ovaj dopadljivi animirani film prikazuje se sinkroniziran na hrvatski jezik.

I peti jahač je strah

Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

L.B.

Komentari