Tjedan u Kinoteci: Marguerite Duras

Ciklus Novi roman, novi film nastavlja se opusom Marguerite Duras, među Novitetima može se vidjeti nagrađivana Zemlja nomada, a tjedan počinje Filmskim mutacijama

14

Ciklus posvećen 60. obljetnici filma Prošle godine u Marinebadu nastavlja se opusom Marguerite Duras, autorice koja je svojom bogatom umjetničkom praksom ponudila sasvim drugačiju viziju onoga što bi književnost i film mogli biti. U ciklus nas uvodi Kamion, u kojem Duras i Gérard Depardieu razgovaraju o filmu koji planiraju snimiti, kao da je već snimljen. Riječ je o šarmantnoj meditaciji o izražajnim (ne)mogućnostima filma koji se umjesto u slici odvija u riječima te u umu gledatelja.

Nastavlja se s Hiroshima, ljubavi moja, modernističkim klasikom Alaina Resnaisa za koji je Duras napisala scenarij. Kroz priču o francuskoj glumici koja se upušta u aferu s oženjenim japanskim arhitektom za vrijeme snimanja filma o obnovi Hiroshime nakon pada atomske bombe, Resnais i Duras napravili su fascinantno djelo o utjecaju trauma na osobnu i kolektivnu povijest.

U petak je na programu India Song, priča o supruzi francuskog diplomata u Indiji koja se upušta u niz izvanbračnih afera. Pronašavši inspiraciju u vlastitome romanu Vicekonzul, Duras je razdvojila riječ i sliku, naraciju i interpretaciju, stvorivši formalno radikalno, ali i hipnotički zavodljivo djelo koje je s jednakim žarom hvaljeno i osporavano.

Tjedan se zaključuje Ljubavnikom, adaptacijom možda i najpoznatijeg Durasina romana, inače autobiografske priče o djetinjstvu u Francuskoj Indokini te o vezi sa starijim i imućnim kineskim poslovnjakom. Redatelj Jean-Jacques Annaud napustio je fragmentarnost i eliptičnost predloška u korist konvencionalnije pripovijesti, a rezultat je sofisticirano erotična i vizualno upečatljiva melodrama, koja je direktoru fotografije Robertu Fraisseu donijela nominaciju za Oscara.

India Song

Filmske mutacije: Kino Krisis

Zadnji dan ovogodišnjih Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma donosi intrigantan program osmišljen oko koncepta Kino Krisis.

Gledatelji će imati priliku pogledati dva kratkometražna filma Alberta i Davida Mayslesa (Upoznajte Marlona Branda, Orson Welles u Španjolskoj), novi film Abela Ferrare Siberia te Bolje Rim nego ti alžirskog redatelja Tariqua Teguije, koji je bio gost ovogodišnjeg festivala.

Ulaz na filmove je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica.

Nomadland

Noviteti: Zemlja nomada

Na repertoar stiže Zemlja nomada, dojmljiva priča o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada. Nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji te predvođen odličnim nastupom Frances McDormand, ovo intrigantno dokufikcijsko ostvarenje kinesko-američke redateljice Chloé Zhao jedan je od glavnih kandidata za ovogodišnje Oscare, za koje se natječe u šest kategorija, uključujući i one za film, režiju, scenarij i glavnu glumicu.

Od potencijalnih oskarovaca prikazuje se i Još jednu rundu Thomasa Vinterberga te Minari Leeja Isaaca Chunga. Ljubitelji dokumentarnih filmova i dalje mogu pogledati Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić, popularni dokumentarac o dvjema djevojkama koje su pronašle ljubav na neočekivanom mjestu.

Hiroshima, ljubavi moja

Matineja: Duša

Ovog vikenda ponovno se može gledati Duša, odličan animirani film Petea Doctera, o jazz glazbeniku koji se večer prije velikoga koncerta mora vratiti u život. Ovaj veliki hit studija Pixar za Oscara se natječe u tri kategorije, među ostalim i onoj za najbolji dugometražni igrani film, a u Kinoteci prikazujemo njegovu sinkroniziranu verziju.

Kamion

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

Komentari