Tjedan češkog filma u Art-kinu

79
zajedno

Studeni u Art-kinu otvara riječkoj publici omiljen Tjedan češkog filma koji se ove godine održava od 2. do 5. studenog, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu, a na veliko platno Art-kina donosi četiri naslova recentne češke filmske produkcije.

Ciklus otvara biografska sportska drama Posljednja utrka Tomáša Hodana u četvrtak, 2. studenog u 19 sati. Ova napeta drama priča istinitu priču o češkim skijaškim pionirima Bohumilu Hancu i Vaclavu Vrbati, njemačkom atletičaru Emmerichu Rathu i jednoj sudbonosnoj utrci koja se održala u planinama Krkonoše 1913. Koristeći povijesne zapise za rekonstrukciju utrke, film prikazuje događaje koje su reinterpretirale političke ideologije prošlosti stvarajući zadivljujući triler smješten u pozadini prekrasnih planinskih panorama gdje su nacionalna rivalstva ostavljena po strani u utrci za spašavanje života drugog čovjeka. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

U nastavku tjedna, 3. studenog u 18 sati, prikazuje se komična drama Gdje ima dima – ima i vatre Adama Kolomana Rybanskog. Lakonski govoreći o uzrocima predrasuda, rasizma i isključivosti, film donosi aktualnu priču o prometnoj nesreći u češkom selu za koju se sumnja da je riječ o terorističkom napadu migranata.

Slijedi obiteljska drama Zajedno u režiji Martina Müllera, na programu 4. studenog u 17 sati, o nastojanjima kćeri da uvjeri majku kako briga za njenog odraslog, ali nesamostalnog brata ne koristi nikome u obitelji.

Tjedan češkog filma u Art-kinu zatvara povijesna biografska glazbena drama Il Boemo Petra Václava o životu i djelu poznatog češkog kompozitora Josefa Myslivečeka, premijerno prikazana na filmskom festivalu u San Sebastiánu. Film je dobitnik nacionalne češke filmske nagrade Češki lav 2023. godine za najbolji film i zvuk. Projekcija se održava u nedjelju, 5. studenog u 17 sati.

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/tjedan-ceskog-filma-2023

Komentari