Svjetski dan turizma na Cresu u znaku kulture i umjetnosti

274
svjetski dan turizma

Diljem svijeta 27. rujna obilježava se dan turizma kako bi se promicala svijest o važnosti turizma, ali i njegovih društvenih, kulturoloških, ekonomskih i ostalih vrijednosti. Ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana turizma uključio i otok Cres kroz zanimljiv program koji će se održati 27. rujna, a sastoji se od vođene ture, posjeta renesansnim palačama i sudjelovanja na radionici filcanja.

U vođenoj turi koja započinje u 10:00 sati ispred Gradske lože posjetitelji će imati priliku posjetiti brojne kulturne znamenitosti, saznati više o bogatoj povijesti i prekrasnom creskom starom gradu, ali i razgledati dvije renesansne palače.

Vođena šetnja će ih prvo dovesti u najstariju cresku palaču, gotičko-renesansnu palaču „Arsan“, u kojoj je danas dom Creskog muzeja. Palača Arsan najvažniji je primjer stambene arhitekture prijelaza 15. na 16. stoljeće na zapadnom Kvarneru te je zaštićeno kulturno dobro, a izgradio ju je Antonio Marcello-Petris. U Creskom muzeju postavljena je vrlo atraktivna izložba slika „Kvarnerski motivi“ kojoj je autor lokalni umjetnik Josip Pope.

svjetski dan turizma

Upoznavanje grada Cresa nastavit će se posjetom Palači Moise, renesansnoj  palači staroj 500 godina smještenoj unutar stare jezgre grada Cresa te jednoj od najvećih patricijskih renesansnih gradskih palača u Republici Hrvatskoj. Ovom palačom, koja je i zaštićeno kulturno dobro, danas upravlja Sveučilište u Rijeci te je dom brojnih istraživačkih i obrazovnih aktivnosti, ali i edukativnih i kulturnih programa za javnost. U palači je postavljena i zanimljiva izložba Bojane Vuksanović pod nazivom „Living Water“.

svjetski dan turizma

Kako bi, osim uspomena, posjetitelji sa sobom ponijeli i lokalni suvenir ovaj zanimljiv program obilježavanja Svjetskog dana turizma završit će u creskoj Ruti, koja već više od dva desetljeća uspješno iskorištava odbačeno vuneno bogatstvo po otočnim gromačama te popularizira rad s vunom, a sve u skladu s održivim razvojem otoka Cresa. Posjetitelji će tako imati priliku u vođenoj radionici isfilcati svoj suvenir od creske vune te ga ponijeti kao uspomenu na ovaj prekrasan otok, ali i naučiti više o održivom razvoju otoka Cresa kojem je u fokusu zeleno, inovativno, lokalno i autentično.

Komentari