Svjetska operna diva nastupa u Opatiji

U srijedu, 20. srpnja 2016. godine s početkom u 21:30h, na Ljetnoj pozornici u Opatiji će nastupiti operna zvijezda Sumi Jo.

221

Vrhunac ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći zasigurno će biti koncert „The Best of Opera“ u srijedu, 20. srpnja 2016. kada će se na Ljetnoj pozornici u Opatiji pojaviti velika svjetska operna zvijezda, sopranistica Sumi Jo.

Sumi Jo će, uz proslavljenog talijanskog baritona Lucia Galla te orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca kojim će ravnati šef-dirigent Panonske filharmonije – maestro Tibor Bogányi, izvesti najpoznatije operne arije Verdija, Mozarta, Puccinija, Masseneta, Bellinija i Donizettija. To će biti jedinstvena prigoda da hrvatska publika prvi put uživo čuje njen glas koji je osvojio svijet. Ove godine slavi 30 godina svojeg međunarodnog opernog debija.

Kao koloraturni sopran postala je istinska diva najvišeg ranga. Nastupala je na najprestižnijim svjetskim opernim pozornicama kao što su La Scala u Milanu, Metropolitan Opera u New Yorku, Royal Opera House u Londonu, Wiener Staatsoper u Beču ili Théâtre National de l’Opéra u Parizu, surađujući s glasovitim dirigentima poput Georga Soltija, Zubina Mehte, Alfreda Krausa ili Lorina Maazela. Pjevala je vodeće uloge u brojnim operama, nabrojimo samo neke, „Lucia di Lamermoor“, „La Traviata“ „La Sonnambula“, „Der Rosenkavalier“, „Rigoletto“, „Il Turco in Italia“, „L’Enfant et les Sortilèges“, „Le Comte Ory“ i mnoge druge.

Snimila je više od 30 CD-a, izvedbe opera i brojne solo albume. Nagrađena je Grammyjem za snimku Straussove “Die Frau ohne Schatten”, uz Bečku filharmoniju pod ravnanjem Sira Georga Soltija. Njezin crossover CD „Only love“ prodan je u više od milijun primjeraka, što dodatno potvrđuje kako je riječ o jednoj od najomiljenih sopranistica u svijetu.

sumi

Njena pojava kao svjetski poznate operne pjevačice u filmu “Youth” Paola Sorrentina izazvala je senzaciju u kinima, a “Simple Song #3” u njenoj izvedbi nominirana je u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu na Zlatnom globusu, za Critics Choice Awards, kao i za Oscara.

Jednoglasno je dobila prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju u Veroni „Carlo Alberto Cappeli“, jednom od najvažnijih svjetskih natjecanja, otvorenom samo za prvonagrađene na ostalim velikim svjetskim natjecanjima. UNESCO ju je 2003. izabrao za Umjetnika za mir. Te je godine dobila i Nagradu Puccini.

Nakon nastupa na najpoznatijim svjetskim pozornicama, nakon prestižnih nagrada i priznanja, sopranistica Sumi Jo stiže u Hrvatsku, na opatijsku Ljetnu pozornici, gdje će joj se na koncertu „The Best of Opera“ u okviru Riječkih ljetnih noći pridružiti i dvoje mladih solista riječke i ljubljanske opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan i tenor Aljaž Farasin.