Svečano otvorena Kuća halubajskega zvončara

128
Kuća halubajskega zvončara

Bogatim kulturnim i umjetničkim programom, danas je u Viškovu svečano otvorena Kuća halubajskega zvončara. Prva je to ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a, obrađuje sustavno i temeljito, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom. Namjera je da ovo postane žarišno mjesto kulture i okupljanja lokalnog stanovništva, prostor zajednice i centralno mjesto za sve one koji žele saznati više i doživjeti ovu specifičnu kulturnu baštinu.

Svečanom su otvorenju nazočili brojni uzvanici, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanici predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i drugi.

Zaželjevši dobrodošlicu okupljenima, načelnica općine Viškovo Sanja Udović istaknula je kako ovaj objekt nije samo građevina, nego srce i duša zajednice. Zaželjela je da se u Kući halubajskega zvončara svatko osjeća dobrodošlo i izađe prepun dojmova, oduševljen mjestom koje na jedinstven način spaja prošlost, sadašnjost i budućnost.

Ravnatelj Kuće halubajskega zvončara Dominik Damiš najavio je bogat program koji će se u Kući odvijati tijekom cijele godine te je istaknuo kako će Kuća halubajskega zvončara biti dom novim naraštajima koji će u njoj učiti, rasti i zabavljati se.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako je ugodno iznenađen Kućom halubajskega zvončara – ona je moderna i rezultat je dugogodišnjeg rada ljudi koji ‘’gledaju prema naprijed’’, što je izrazito važno za jednu zajednicu, za cijeli jedan kraj.

U prigodnom programu koji je tematizirao bogatstvo i važnost kulturne baštine sudjelovali su brojni izvođači, a sve je kulminiralo glasnim i upečatljivim dolaskom Halubajskih zvončara.

Nakon što je načelnica Udović vezala zvončarsku maramu predsjedniku Udruge Halubajski zvončari Damiru Hostu te time simbolično otvorila Kuću halubajskega zvončara, vrata Kuće bila su otvorena za sve posjetitelje.

Izgradnja ovog reprezentativnog objekta, vrijednog 5,8 milijuna eura sufinancirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske putem ITU mehanizma Urbane aglomeracije Rijeka i integriranog projekta “Povežimo se baštinom”, sredstvima Ministarstva kulture i medija te Primorsko-goranske županije. Od Kuće halubajskog zvončara očekuje se briga o očuvanju i interpretaciji baštine, ali i davanje novog zamaha razvoju kulture na području Viškova i šire.

U večernjem dijelu programa nastupili su Grooversi te Maura Staraj & La Banda, a svi zainteresirani mogli su slobodno razgledati postav.

Već idućeg vikenda, u subotu 4. svibnja održat će se program dječjeg otvorenja Kuće halubajskega zvončara, kao svojevrsna najava sadržaja za djecu koji će u Kući halubajskega zvončara organizirati kroz cijelu godinu. Događanje će početi u 10:00 sati nastupom Mićih Halubajskih zvončara, a nakon njih pa sve do 18:00 sati u programu će se izmjenjivati nastupi DJ Mirilo, kreativne radionice izrade Zvončuka, lov na čudovišta, nastupi Marka klauna i Emilija Balansera, bojanje kao i slobodni razgled postava.
Sve novosti i informacije vezane uz rad Kuće halubajskega zvončara moći ćete pratiti na stranicama www.khz.hr.

Kuća halubajskega zvončara Kuća halubajskega zvončara Kuća halubajskega zvončara Kuća halubajskega zvončara Kuća halubajskega zvončara Kuća halubajskega zvončara Kuća halubajskega zvončara

Komentari