Sutra u Art-kinu svečano otvorenje Ciklusa japanskog filma!

32

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ciklusa japanskog filma, posvećenog filmskim klasicima, u četvrtak, 7. studenog u 19 sati donosi Tokijsku priču Yasujirōa Ozua, po sudu mnogih filmskih znalaca jedan od najboljih filmova svih vremena. Ulaz na svečano otvorenje slobodan je za sve posjetitelje, a uvod u cjelokupni ciklus, koji traje do 14. studenog, donosi filmologinja Tanja Vrvilo.

U Art-kino stižu filmovi najpoznatijih imena klasičnog japanskog filma – Kenjija Mizoguchija, Yasujirōa Ozua i Shôheija Imamure – u sklopu ovogodišnjeg Ciklusa japanskog filma, od 7. do 14. studenog. Ciklus otvara Tokijska priča Yasujira Ozua koja se u mnogim anketama navodi kao jedan od najboljih svjetskih filmova, a tematizira raspad tradicionalnih obiteljskih odnosa te posljedičnog odnosa djece prema svojim roditeljima. Ulaz na otvaranje je slobodan, a filmu prethodi uvod u ciklus koji će publici predstaviti filmologinja Tanja Vrvilo

U režiji Yasujirōa Ozua, autora posvećenog bračnim i obiteljskim prizorima života, ostatak ciklusa donosi filmove Okus zelenog čaja s rižom (8. studenog) koji za osnovu radnje uzima bračno nezadovoljstvo i pitanje dogovorenog braka, Rano proljeće (12. studenog) posvećeno temi preljuba kao spasa od bračne monotonije i Plutajuće trave (13. studenog) o ostarjelom vođi kazališne skupine koji se vraća u primorski gradić u kojem je davno napustio svoju ljubavnicu i sina.

Stvaralaštvo redatelja Kenjija Mizoguchija, poznatog po seriji filmova smještenih u dalju prošlost s glavnom tematskom odrednicom stradanja žena u krutom feudalnom društvu, predstavlja se trima odabranim naslovima. Život Ohare (9. studenog), smješten u 17. stoljeće, govori o sjećanjima žene iz bogate obitelji koja se od dvorske dame srozala do prostitutke. Legenda o raspetim ljubavnicima (10. studenog) adaptacija je tragične ljubavne priče iz 17. stoljeća o ljubavi udate žene iz više klase i siromašnog tiskarskog radnika. Prije projekcije filma Legenda o raspetim ljubavnicima, u društvu zamjenika japanske veleposlanice g. Kazumase Miyazakija, organizirano je druženje uz sake. Intendant Sansho (11 studenog.) zbiva se u 11. stoljeću i prikazuje propast obitelji guvernera jedne provincije jer se usprotivio feudalnoj korupciji, a glavne žrtve filma su, dakako, žene.

Shôhei Imamura, poznat kao ključna figura novog vala u japanskom filmu, predstavlja se filmom Balada o Narayami (14. studenog), baziranom na legendi o starcima koju njihova djeca odnose u planinu kako bi tamo umrli. Ciklus japanskog filma u Art-kinu održava se u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Ulaz na svečano otvorenje uz film Tokijska priča je slobodan.

Komentari