Susret maturanata nakon 40 godina

226
Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK

Sinoć je grupa nasmijanih i dobro raspoloženih prijatelja, uz probranu hranu i pića, proslavila veliki jubilej tik do mora, u Opatijskoj luci u restoranu Molo.

Današnja Gimnazija Andrije Mohorovičića, nekadašnji CZKUOIK ili Centar za kadrove u obrazovanju i kulturi, i u svojoj je novijoj povijesti obrazovala i odgajala brojne ugledne akademike, znanstvenike, liječnike, specijaliste, političare, kemičare, farmaceute, veterinare, profesionalne sportaše, privrednike, menadžere ili sve to nekim drugim redoslijedom bez isticanja profesionalizma, uz naglasak na ono najvažnije – dobre ljude.

Sinoć je petnaest prijatelja iz nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK, Rijeka, obilježilo 40 godina od mature. Osmjeh, zagrljaji i tapšanje nakon prepoznavanja povezali su stare gimnazijske drugove, od kojih su se tom prigodom našli Lidija Butković, Arnold Jelenčić, Željko Jovanović, Majda Kanić, Dean Komljenović, Miljenko Kovačević, Anamarija Maccarone, Sanja Miletić, Alvaro Načinović, Maja Osterman, Saša Ostojić, Mihail Poduje, Jagoda Ravlić, Suzana Škrbić, Vladislav Tomišić i Melita Žunić. Razrednica, prof. Tanja Paškvan i ostalih četrnaestero ovog su puta bili spriječeni, obavezama i daljinom. Ovdje su navedena djevojačka prezimena, jer za većinu koja se nije susrela četrdeset godina, školske kolegice u memoriji su zadržale svoje ime pamćenje upravo na taj način.

O susretu i emocijama koje su proistekle iz njega, prenosimo izravan osoban intimistički topao zapis s FB profila prof. Saše Ostojića, jednog od obljetničkih maturanata: „Jučer smo se sreli s nekim dragim ljudima koje nismo vidjeli punih četrdeset godina. Da, lijepa su ta životna okupljanja ‘starog jata’. Okrugle obljetnice mature, recimo, s brojem koji me je uvijek, prije, u ‘Novom Listu’, podsjećao na neke ostarjele ‘barbe i tete’. Izgledali su mi kao neka retro demode skupinica poslagana za milenijsku fotku nezaborava, lagano odvojena od realiteta i friškece tijeka vremena.

Jučer smo se, nimalo tješiteljski, složili da smo iznenađujuće neostarjeli i da smo ‘fajn’ i ‘fit’.  Ipak, rekli bismo, starimo poput vina i imamo svoje taloge. I to je baš dobro, da se osviješteni trošimo kroz vrijeme koje se troši.

Konačno, val poput kolačića Madeleine uronjenog u lipov čaj i sve ono vrtloženje čuvstava koje nam se događa od jučerašnjeg susreta, govori o tome da nismo zaboravili djecu u sebi. Istina, odgurali smo ih karijerama i raznorodnim putanjama koje su nas udaljile, mnogo dalje od stvarnih prostornih udaljenosti. Čavrljali smo sinoć poput lastavica koje se spremaju na veliki let do Afrike, nazdravljali, hvalili se djecom, snimali bezbrojne selfije i upisivali brojeve u imenike za skorašnje susrete. Bilo je tako toplo slušati o malim glupostima i profesorima koji su od nas stvarali ljude, a da to nismo osjetili.

U zajedničku digitalnu grupu, od sinoć stalno pristižu nesavršene fotografije o gotovo savršenom vremenu učenja kroz igru, s početka 80′-tih. Svi naši tadašnji najveći problemi mogli su se svesti u tek jednu malu točku, kojoj dodajem dvije, da, ustvari, ne završim stvarno ovaj zapis o nama… Jer, stvaran kraj ugasi nove početke, a njih svi zajedno, ponovno želimo. 

Konačno, na susretu smo se prisjetili mnogih radosnih trenutaka uz spomen na prerano preminule prijatelje, Aleksandra Đorđevića i Snježanu Golubović.“

Ostali smo dovoljno mladi da budemo nasmijani u vremenu… prebrzom vremenu.

Tekst: Saša Ostojić, Opatija/Rijeka, 22.-23.06.2024.

Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK Proslava 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4RP-a CZKUOIK

IMG-51fcfa8fa35173d84c12141b4e21063a-V

Komentari