Smoqua: 4. Festival queer i feminističke kulture i ove godine u Rijeci: Tu smo

21

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ s velikom radošću poziva sve zainteresirane na 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji se održava od 15. do 17. listopada 2020. godine u Rijeci, a kojim LORI želi obilježiti svoj „okrugli“ 20 rođendan.

Smoqua unatoč okolnostima ove godine (uživo i/ili putem online platformi) okuplja više desetaka umjetnika/ice i aktivista/kinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji i posjetiteljice mogu očekivati izložbe, panel rasprave, radionice, performanse i druge sadržaje kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju. Od mnoštva aktivnosti možda je najbitnije spomenuti izložbu „20 godina LORI“ koju otvara Queer tango na Korzu te Queer-UP! Party s nastupom multimedijalne švedske glazbenice GNUČČI i drag belgijske umjetnice Eve Is Sick of Adam. Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i “pozivati” na njihovo promišljanje.

Photo by Sara Pavicic_Smoqua 2019 queer mural
Detaljan program festivala nalazi se na linku. Festival od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. Udruga LORI kao glavna organizatorica događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi Smoqua protekla u sigurnom i veselom ozračju. Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.

Smoqua 2019 photo by Sara Pavicic_okupljalište u Palachu

Komentari