Slobodne budite! U Rijeci održan Noćni marš za Osmi mart

145
noćni marš za osmi mart

Danas, točno u 18h sati s Konta je krenuo Noćni marš za Osmi mart pod geslom “Slobodne budite” u organizaciji inicijative Građanke i građani Rijeke, Studentskog kulturnog centra Rijeka te udruga LORI, PaRiter i SOS Rijeka.

Brojne građanke i građani Rijeke u prosvjednoj povorci dugoj dvjestotinjak metara uz pratnju bubnjarica nosili su transparente s natpisima kao što su: “Oni kleče, ja marširam”, “Vaš izbor savjesti u nama izaziva gadosti”, “Pošto zdravlje, ministre”, “Dosta političkih igara na račun zdravlja žena”, “Priziv savjesti = uskraćivanje skrbi”, “Moje tijelo, moj izbor”, “Nećemo prisilno rađati radnu snagu kapitalizmu”, “Pristanak na sex nije nužno pristanak na trudnoću”, “Rim Tim Tagi Dim od****** s klečanjem tim”…

Prosvjedna povorka iskaz je nezadovoljstva stanjem ženskih prava u Hrvatskoj te rodnom neravnopravnosti koja, bez obzira na očite i manje očite razlike, uloge i položaje, opstaje u našem društvu. Ona se očituje kroz nejednaku distribuciju moći, nejednake uvjete rada i preopterećenost žena kućanskim i emotivnim radom, kroz normative, vrijednosti i očekivanja. Organizatorice navode kako je u riziku i odnos žena prema vlastitom tijelu i seksualnosti te kao konkretan primjer podsjećaju na recentnu aferu brisanja vanjskog dijela ženskog spolnog organa iz udžbenika.

Marširalo se do Jadranskog trga, gdje je proglas pročitala Ana Ajduković iz udruge LORI te istaknula: “Retradicionalizacija društva prijeti oduzimanjem stečenih ženskih prava. Moramo pokazati da smo spremne braniti se. Nameću nam norme i očekivanja. Očekuju da smo svemoćne, da obavljamo sve vrste poslova, a smatraju da smo u isto vrijeme drugotne, nemoćne i histerične, ako se borimo za sebe.

noćni marš za osmi mart

Nakon pročitanog proglasa govore su održale Nadja Čekolj, asistentica s Filozofskog fakulteta te Valentina Botica, novinarka, filmašica i aktivistica, koja kroz filmsku umjetnost daje glas ženama savjetovališta SOS Rijeka.

Rafaella Redžepi, potpredsjednica Vijeća romske nacionalne zajednice Grada Rijeke posebno je upozorila na težak položaj romkinja, koje su uz loše uvjete i zahtjeve da skrbe isključivo o potrebama cijele obitelji, nedovoljno educirane o reproduktivnim pravima.

Govor je održala i Pamela Perkić, influencerica te začetnica Icon retreata za žene, a program je bio obilježen i glazbenim nastupom grupe VINS.

Komentari