Slika Doriana Graya poslužila kao inspiracija za predstavu “Crtež Davida Belasa” koja je premijerno izvedena u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

19
Foto: Andi Bancic

Multimedijalni umjetnik, performer i redatelj David Belas predstavio je novi kazališni projekt Crtež Davida Belasa kroz premijerne izvedbe tijekom proteklog vikenda u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu.

Sadržaj predstave kronološki prati motive romana Slika Doriana Graya Oscara Wildea. Motivi romana isprepliću se s umjetnikovim životom i dosadašnjim umjetničkim radom te se u tom smislu kao način rada ističe autoreferencijalnost i pseudobiografičnost. Sama je predstava prema načinu igre između kazališne predstave i performansa. Umjetnik je na razmeđu glumca i performera, naslanjajući se na dosadašnju umjetničku praksu. Ideja je kroz upotrebu tehnologija i njihovih kombinacija tematizirati istovremeno dosadašnji umjetnički rad Davida Belasa, aktualne teme suvremenog društva te spomenuto klasično djelo svjetske književnosti.

Važno je istaknuti da je ovo četvrta službena premijera u Mediteranskom plesnom centru, nakon predstava Staging a Play: Tartuffe (2017) i Staging a Play: Antigone (2018) Matije Ferlina te Rob3rta (2019) Roberte Milevoj.

Autor predstave je David Belas, a glavni suradnik i multimedijalni majstor Lovro Čepelak. Tehničku logistiku, oblikovanje i vođenje svjetla potpisuje Marko Bolković, a scenografiju i rekvizitu Valter Černeka. Na projektu su surađivale i Vesna Stilinović, Suzana Rupenović, Dario Filipović, Ivan Pisak, autori fotografija su Dejan Štifanić i Andi Bančić, a producenti su  David Belas i Marko Bolković. Projekt je realiziran u koprodukciji Mediteranskog plesnog centra i pod pokroviteljstvom Istarske županije, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost.

 

Komentari