Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci obilježava 15. godišnjicu

131
Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica počela je s radom u studenom 2007. godine kao prva osnovna škola plesnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji koja ostvaruje programe klasičnoga baleta i suvremenoga plesa. Danas ima 18 školskih i 5 predškolskih razrednih odjeljenja s ukupno 145 učenika.

Škola svojim djelovanjem ostvaruje ključnu svoju ulogu u afirmiranju plesne umjetnosti kao jedne od važnih kulturnih točaka u Rijeci i Hrvatskoj te je svojim radom postala idealna platforma za odgoj i obrazovanje mladih talenata, ali i referentna ustanova za komuniciranje i promoviranje te vrste umjetnosti kod djece toga uzrasta – djece školske dobi, što je najpogodniji razvojni trenutak za formiranje sustava vrijednosti u kulturi.
Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom putem projekata školskoga ansambla koji ostvaruje suradnju s lokalnim partnerima, kao što su MMSU Rijeka, Prostor Plus, vokalno- instrumentalna grupa Marinada; a projektima „Plesni poklon“, „Pogled s vrha prstiju“, „Bez granica“ ostvaruje suradnju s HNK-om Ivan pl. Zajc u Rijeci, HKD-om Rijeka, Centrom Gervais iz Opatije i s Plesnom grupom Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Tijekom proteklih 15 godina škola je surađivala s eminentnim obrazovno-umjetničkim ustanovama (Hungarian Dance Academyu, Budimpešta; Accademia Nazionale di Danza, Liceo Coreutico – Educandato Statale „Colleggio Uccelllis“, Udine, Italija; Konzervatorij za glasbo in balet, Ljubljana, Slovenija; Royal Academy of Dance, London; Academia de Musica de Alcoobaça, Portugal).

Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica
Također, važno je spomenuti da su učenici škole postigli velike uspjehe i osvojili brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima (Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, Natjecanju plesača suvremenog plesa „Mia Čorak Slavenska“ u Zagrebu , Međunarodnom plesnom natjecanju Concorso Internazionale di danza ‘’Citta di Udine’’, Udine, Italija; Međunarodnom natjecanju baletnih plesača Mia Čorak Slavenska, Zagreb; Natjecanju iz klasičnog baleta „Balance“, Sarajevo, BiH itd.) i položili audicije za daljnje školovanje u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Bruxelles, Budimpešta, Beč, Ljubljana, Udine, Maribor, Milano, London).

Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica
U interakciji i učenju od educiranih plesača, nastavnika i odgajatelja, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica omogućuje svojim polaznicima da razviju kreativnost, profesionalna i osobna znanja kao i vještine te kvalitetne međuljudske odnose koji će ih pripremiti za moguću profesionalnu karijeru u području plesne umjetnosti. Ili, pak ,onim drugima, koji odaberu druga zanimanja, ostvarenjem svojih odgojno-obrazovnih zadaća škola će omogućiti stvaranje uspješne i kvalitetne budućnost, ali i budućnosti društva u kojemu djeluje.

Ove godine za vas su pripremili najbolje koreografije iz petnaestogodišnjeg djelovanja u koprodukciji škole i HNK I. pl. Zajca, Rijeka.

Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

Dana 4. prosinca 2022. u 18:00 vidjet ćete na pozornici preko 140 učenika škole koji su marljivo i predano radili na realizaciji obilježavanja 15 GODINA.

“Pored naših sadašnjih i naši bivši učenici doprinijet će proslavi 15. rođendana na „daskama koje život znače“. Pozivamo sve ljubitelje plesne umjetnosti da dođu i uživaju u programu koji smo za vas pripremili!”, poručili su.

L.B.

Komentari