Sex nadahnuo publiku na aplauze

Premijera baleta Sex u riječkom Zajcu do posljednjeg mjesta ispunila gledalište

784

Prva ovosezonska baletna predstava, ako ništa a ono svojim naslovom, nastavila je intrigirati javnost na sličan način kako to u posljednje vrijeme čini ukupni opus riječkog kazališta. Nakon prozivki i određenih strahova iskrenih i lažnih moralista, isčekivani balet ugledao je svjetla svoje premijere i brojnu publiku nagradio snažnom, scenski interaktivnom, ali i suptilnim bojama obojenom baletnom predstavom.

sex hnk 1

Redatelj i koreograf Balazs Baranyai, koji ujedno potpisuje i glazbu, kao da je od početka znao što želi, a simboličnim nazivom Sex samo poručuje da su odnosi, emotivnost, traganja i nalaženja samo sastavni dijelovi naših života. Publika je prepoznala svu suptilnost i snagu, a baletni ansambl nagradila digotrajnim aplauzom, koji se je u nekoliko navrata mogao čuti i na otvorenoj sceni.

sex hnk 3

Ples s članovima publike odličan je čin koji pokazuje kako malo treba da se stvori zajedništvo i povežu različitosti, ovaj puta između vrhunskih plesača i amatera iz gledališta, nasumce odabranih koji su spontano zakoračili na pozornicu. Gledajući ih na pamet mi je pala jedna drevna rečenica koja glasi – Svi će ljudi biti braća…

sex hnk 2

Sama koreografija slojevito opisuje različita emotivna stanja, situacije i događaje, a tijela svojim izvježbanim pokretima suptilo stvaraju slike koje se nižu i isprepliću. Scenografija, koju potpisuje Aleksandra Ana Buković, prošićena je i privlačna, ali zahvaljujući kostimima koji su njen sastavni element, kao da postaje dio kostimografije.

Andrei Köteles
Andrei Köteles
Laura Orlić i Svebor Zgurić
Laura Orlić i Svebor Zgurić

Dizajn svijetla potpisuje Dalibor Fugošić, kostimograf je Sandra Dekanić. Iza svega stoji ozbiljan rad, na kojem vrijedi čestitati redatelju, baletnom ansamblu i cijeloj ekipi koja je stvorila Sex.

Muški ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca
Muški ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca

sex pripreme 6 sex pripreme 9 sex pripreme 12

sex hnk 5

Tekst: Dunja Pavešić

Foto: Dražen Šokčević

Komentari