Šesti DORF

129

Od 15.do 18. ožujka u Rijeci će se održati šesti po redu festival dokumentarnog rock filma, DORF. Festival se izrodio u Vinkovcima, no zbog rock energije Rijeke, ove je godine većina programa preseljena ovdje, istaknuo je pročelnik za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Art kinu Croatia . Ovo je naime prvo izdanje DORF-a koje se ekskluzivno uz Vinkovce, održava u Rijeci, jer je do sada festival bio organiziran u partnerstvu s više gradova.  U Vinkovcima je festival zakazan u ranijem terminu, od 2. do 4. ožujka.

Filmovi će biti podijeljeni u tri kategorije, Regionalnu, Međunarodnu i kategoriju Tajna povijest rocka. Ukupno 41 dokumentarnih rock ostvarenja prikazivat će se na tri lokacije u Rijeci. Osim Art kina Croatia, DORF će ugostiti i klub Palach kao i Savez udruga Molekula. Još jedan novitet festivala jest da od ove godine ima nagradni karakter. U priču o nagradi involvirani su studenti kiparstva s riječke Akademije, pa je tako izrada same nagrade prepuštena Ani Rupenović. No, o dobitnicima će ipak odlučivati stručni žiri u sastavu Ante Perkovića, Veljka Popovića i prošlogodišnjeg pobjednika DORF-a, Gjorgjia Janevskog.

Od 14 filmova iz Međunarodne konkurencije najveću pažnju privlači film Nicole Roberts, u produkciji BBC Arene, „Another green world“ o velikom Brianu Enou. Poslastica za sve ljubitelje elektroničke glazbe je film o turneji Paula Kalkbrennera „Live documentary 2010“, u režiji Maxa Penzela. Iz programa Tajne povijesti rocka izdvajamo veliki hit i remek djelo švedskog autorskog tandema Ola Simonssona i Johannesa Stjarne Nilssona, „ Sound of noise“. Film tematizira anarhističku skupinu bubnjara i glazbenika koji odluče napraviti neobičan koncert, gdje će im instrument biti cijeli grad.

Toni Šarić, direktor DORF-a izrazio je svoje zadovoljstvo povećanjem broja filmova u regionalnoj konkurenciji, što kako kaže, dokazuje da se nešto i kod nas snima. Od 10 filmova iz regionalne kategorije izdvajamo film „Viljuška puna ljubavi“ Aleksandre Milenković i Milice Jovčić iz Beograda o mladim srpskim bendovima. Vjerujemo da će veliki interes pobuditi i „Prašina svakodnevnog života“ Danila Lole Ilića iz Pule, o problemima lokalne glazbene scene.

U takozvanoj OFF sceni DORF-a bit će promocija knjiga, koncerata, sajam secondhand vinila, a organizatori s posebnim ponosom ističu dolazak poznatog francuskog redatelja Vincenta Moona. Moon će voditi radionicu dokumentarnog filma na temu istarske ljestvice, koja je doduše izvan tematskog konteksta festivala, ali vjerujemo da će biti izuzetno poučna.

Maša Delić

Komentari