Saznajte što je MMSU Rijeka pripremio za 17. Noć Muzeja

274
NOĆ MUZEJA MMSU RIJEKA

U petak, 28. siječnja 2022., održava se sedamnaesta po redu Noć muzeja. Manifestacija koja je započela 2005. godine u svega nekoliko muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla u najznačajnije skupno muzejsko događanje, ove godine poziva posjetitelje na sudjelovanje uz temu ‘Muzeji između stvarnog i digitalnog’.

Radno vrijeme Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Noći muzeja bit će od 16 do 22 sata, a posjetitelji će besplatno moći razgledati trenutnu izložbu ‘MAKE UP – MAKE DOWN‘ umjetnice Sanje Iveković. Pritom će na raspolaganju imati besplatno audio vodstvo u trajanju od 20 minuta, koje donosi pozadinu predstavljenih radova i izložbenih cjelina. Audio vodstvu moguće je pristupiti putem QR koda ili ga poslušati pomoću mp3 uređaja dostupnih na info pultu muzeja.

U galeriji Most u Dječjoj kući moći će se pogledati izmijenjeni postav izložbe „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“. Riječ je o dječjim radovima koji su nastajali na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te izboru fotografija iz arhiva pedagoške djelatnosti MMSU-a.

U prizemlju Muzeja prodavat će se muzejske publikacije po promotivnim cijenama, a pop-up store OAZA, donosi izdanja istoimenog dizajnerskog kolektiva koji potpisuje vizualni identitet i dizajn postava izložbe Sanje Iveković. Prilika je to i za dobivanje besplatnog primjerka novog broja muzejskog fanzina ‘Beni’ u kojem su objavljeni rezultati muzejskih edukativnih aktivnosti, a realiziran je u suradnji s umjetnicom Tanjom Blašković i studijem ‘Riso i prijatelji’.

Online program MMSU-a osim audio vodstva publici nudi istraživanje online muzejske zbirke, gledanje intervjua s umjetnicima ili čitanje muzejskih publikacija.

Posjetitelji se mogu uključiti u dvije edukativne radionice, ‘Restauratorska klinika’ i ‘Veseli pokretni objekti’, a detaljne informacije donosimo u nastavku:

‘Restauratorska klinika’
Vrijeme održavanja: 18  19 sati
Mjesto održavanja: prizemlje MMSU
U ‘Restauratorskoj klinici’ MMSU nudi publici sudjelovanje u aktivnostima muzejskog Odjela za zaštitu umjetnina. Pod vodstvom muzejskog konzervatora-restauratora posjetitelji će moći prisustvovati pregledu muzejskih umjetnina, što uključuje razgovor o dijagnostici, postupcima nad umjetninama te aspektima čuvanja.
Za sudjelovanje su potrebne prijave na: duska.sekulic-cikovic@mmsu.hr

Radionica ‘Veseli pokretni objekti’ u Dječjoj kući
Vrijeme održavanja: 17:30  19 sati
Mjesto održavanja: Dječja kuća
U Noći muzeja otkrivamo kako šareni papiri i kolaži mogu postati pokretni objekti. Na radionici ćemo se upoznati s radovima umjetnika Miroslava Šuteja koji su skriveni u čuvaonicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Zatim ćemo se koristiti istim tehnikama, bojama i materijalima te s raznolikim geometrijskim oblicima stvoriti razigrane i pokretne papirnate objekte.
Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca:
https://bit.ly/pokretni_objekti
Ulaz je besplatan uz predočenje EU digitalne Covid potvrde ili odgovarajućeg dokaza o preboljenju ili testiranju.

L.B.

Komentari