S ruba scene

114

Ciklusom „S ruba scene / ZKM“ fotografkinja Mara Bratoš predstavlja rezultate petogodišnje suradnje sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Fotografije, iako stvarane s dokumentarističkom namjerom i konkretnom primjenom, ipak imaju prepoznatljiv, izrazito autorski rukopis. Tako se, kada je medij fotografija u pitanju, moguće zapitati gdje završava primjenjena umjetnost, a započinje umjetnost.

Izložbu organizira kazalište ZKM, a autorica izložbe i teksta kataloga u kojemu se fenomenološki osvrće na različitosti medija fotografije i teatra, ravnateljica je kazališta ZKM Dubravka Vrgoč, koja u katalogu ističe: „I dok je fotografija umjetnost zaustavljanja, teatar je umjetnost prolaznosti. Fotografija ima moć dokaza, uzbudljivost teatra je u njegovoj nestalnosti. Fotografija se nudi pamćenju, teatar zaboravu. Fotografija svaki trenutak balzamira u vječnost, teatar ga već onim drugim poništava. Uostalom, teatar je jedna od rijetkih, ako ne i jedina umjetnost koja isključivo pripada sadašnjosti i bila bi s lakoćom zaboravljena da nema fotografije, odnosno videozapisa. O tom neobičnom susretu fotografije i teatra svjedoči Mara Bratoš. Svojim fotografskim aparatom ona je posljednjih godina ‘zaustavljala trenutke’ kazališnih predstava i bilježila svojim senzibilnim fotografskim rukopisom onu stvarnost koja je s ovog ili onog ruba scene svjedočila o magiji kazališta. Njezine su fotografije ‘zaustavljale’ mnogobrojne prizore, nudeći gledateljima ne samo informaciju o onome što su vidjeli ili mogli vidjeti već i subjektivni pogled Mare Bratoš, njezin osobni dijalog s onim što je na pozornici prikazano.“

MaraBratoš rođena je u Dubrovniku. Diplomirala je na ADU u Zagrebu, na Odsjeku za filmsko i TV snimanje. Radi kao profesionalna fotografkinja, urednica je fotografije u časopisu Banka, a suradnica ZKM-a, magazina Elle te drugih tiskovina. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Njezin rad predstavljen je u recentnom izdanju, knjizi Drugi pogled; pozicije suvremene hrvatske fotografije, povjesničarke umjetnosti Sandre Križić Roban. Živi u Zagrebu.

www.msu.hr

Komentari