Rusija i Sirija izgradit će repliku Aja Sophije kako bi pokazali solidarnost i mir između religija nakon što je pretvorena u džamiju

25

Otkriveno je da će Rusija pomagati Siriji u izgradnji replike Aja Sophije. Sadašnja Aja Sophia, sagrađena 537. godine, trenutno je predmet velike kontroverze nakon odluke Erdoganovog režima u Turskoj da je pretvori iz neovisnog mjesta svjetske baštine UNESCO-a u džamiju. To je dovelo do raširene kritike Turske od strane SAD-a, a posebno i Rusije i Grčke.

Građevinu koja sjedi u Istanbulu u Turskoj prvotno je sagradio car Justinijan za vrijeme Bizantskog Carstva kao pravoslavnu kršćansku crkvu. Nakon preuzimanja Turske od strane muslimana, Osmansko carstvo je 1500. godine crkvu pretvorilo u džamiju. Početkom 20. stoljeća odlučeno je da zgrada treba ostati otvorena za sve vjere i da se održava kao UNESCO-vo mjesto svjetske baštine. Ove godine Erdoganov potez da se Aja Sophia preuredi u džamiju doživljavan je kao pokušaj prikupljanja podrške među svojim ultrakonzervativnim bazama.

Rusija, koja je pretežno pravoslavna zemlja, surađivat će sa Sirijom na proizvodnji nove Aja Sophije u sirijskoj provinciji Hama u pokušaju da pokaže solidarnost i mir među narodima svih vjera. Sirija je pretežno muslimanska, ali ima i značajno kršćansko stanovništvo. Viši ruski političar Vitalij Milonov rekao je u izjavi: “Rusija će osigurati sredstva za minijaturnu Agiju Sophiju u zapadnoj Siriji kako bi pokazala važnost mirnog dijaloga između vjera. Sirija je, za razliku od Turske, zemlja koja jasno pokazuje mogućnost mirnog i pozitivnog međuvjerskog dijaloga. Predsjednik Bashar al-Assad nikad ne prenosi katedralu s jedne denominacije na drugu. Mislim da će cijela Rusija htjeti pomoći. To će doista biti značajan događaj za sve pravoslavne ljude. Siguran sam da svaki pravoslavni kršćanin želi da njegovo ime bude upisano barem na kamen ili opeku nove Aja Sophije.”

Vjeruje se da će pripreme za izgradnju započeti sljedećeg mjeseca. Razumije se da ideja za novu Aja Sophiju nije ideja same Rusije, nego vođe pro-Assadove Nabeul Al-Abdullah, koji je toj ideji pristupio Rusiji. Izgradnja će biti samo na kratkoj udaljenosti od same Turske.

Turska je napala sjevernu Siriju prošle godine u pokušaju da uništi kurdsku autonomnu regiju Rojava. Rusija je bila ključni saveznik sirijskog režima pod Basharom al-Assadom i bila je uključena u vojne operacije u njegovo ime tijekom sirijskog građanskog rata, gdje se režim borio protiv ISIS-a i zapadnih protuasadskih snaga.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari