Rodno uvjetovano nasilje iz perspektive feminističke pedagogije

59
Sofija Vrcelj S3D

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Veseli nas najaviti novo predavanje iz ciklusa kratkih besplatnih predavanja, koje će se održat u srijedu 22. studenog 2023. s početkom u 17 sati, na Filozofskom fakultetu (učionica 138) Sveučilišta u Rijeci.

Predavačica je prof. dr. sc. Sofija Vrcelj, (FFRI), a naziv predavanja je „Rodno uvjetovano nasilje iz perspektive feminističke pedagogije

Sažetak o predavanju

Predavanje o rodno uvjetovanom nasilju  analizirat će razloge zbog kojih se dešava ne samo na lokalnoj nego i globalnoj razini. Jedan od glavnih razloga je socijalizacija dječaka i djevojčica koja je oblikovana kulturom, a pod kulturom je kolektivno programirani um. Kultura je društveni sustav koji se razvija kroz društvene interakcije i procese- životni stilovi i načini življenja članova društva povezani su s  određenim društvenim skupinama kao danom kulturom. U tom kontekstu, tvrdi se da kulturni aspekt oblikuje način na koji su žene i muškarci zastupljene u društvu. U velikom broju zemalja žene se suočavaju  s kulturnim uvjerenjem da je društvo stvorio muškarac  koji je moćan, sposoban, hranitelj obitelji te gazda u kući koji ima pravo biti nasilan na  sve načine kojima pokazuje svoju snagu. Međutim, feministička pedagogija koja je orijentirana na rodnu ravnopravnost prihvaća da postoji nasilje koje provode žene. U cilju kreiranja ravnopravnog društva, pokušat će se pronaći odgovori na pitanje  što mijenjati u generaliziranoj  strukturi  i uvjetima  postojanja zajednički svakoj kulturi da bi se stvorilo ravnopravno društvo neovisno od  spola ili roda.

 

O predavačici:

Sofija Vrcelj je redovita je  profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjeku za pedagogiju. Područje njena interesa je feministička, školska i komparativna pedagogija.  Na Odsjeku za pedagogiju realizira  nastavu na prijediplomskom i diplomskom jednopredmetnom studiju Pedagogije. Objavila je značajan broj znanstvenih  radova i sudjelovala na mnogobrojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Najavljujemo i kratko besplatno predavanje Centra za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta u Rijeci, koje će se održati u sljedeću srijedu, 29. studenog 2023., na Filozofskom fakultetu, učionica 138. Predavačica je izv. prof. dr. sc. Nina Pereza, (MEDRI)

Komentari