Rino Gropuzzo: Izvor i radost svijeta u Palači šećerane

67

Rino Gropuzzo je fotograf koji zna spojiti nagon ka ljepoti s potrebom za istraživanjem i stvaranjem. Ima i poriv za istraživanjem moralnih zasada bližnjih i uznemiravanje okoline. Izložba fotografija počinje kao interpretacija slavne realistične slike Gustava Courbeta L’ Origine du Mond (Izvor ili podrijetlo svijeta). Slikar je sve napore uložio da se potpuno približi stvarnosti, a posve je uspio u samo dvije slike, u Tucačima kamena i u Izvoru svijeta, slici žene koja leži raširenih nogu. Uvijek je iznova začuđujuće koliko ljude duboko uznemiruje lijepo golo tijelo, a koliko ih malo muči najcrnje zlo koje ih okružuje. Izvor – ili Ishodište – svijeta u Gropuzzovoj je interpretaciji ishodište u doba korone. Vjerno ponavljanje Courbetove slike pridodavanjem medicinske maske koja prekriva obrijanu (ipak smo u 21. stoljeću) ključnu točku slike, samo je po sebi dovoljno rječito. Središte je – ili ishodište – izložbe dovoljno naglašeno upravo tom jednom, ključnom slikom.

Svijet ima svoj izvor i svoje radosti

Gropuzzo je poželio da upravo u Palači šećera, u tri dvorane gdje je prethodno prikazana izložba Klimt, postavi svoju izložbu. Tu je, u Palači, dok je još bila gradilište kojim su gospodarili zidari i restauratori, snimio fotografije barokno kostimirane i djelom razodjevene djevojke nježnog lika, koja se dobro uklopila u oblike i štukature interijera. Pridodao je i druge radove, da uključi ciklus aktova snimljenih u raznim ambijentima: u uljari u Bujama, u vinskom podrumu kod Ščureka u Goriškim Brdima, u pogonima riječke Tvornice papira. Mašta i igra, nježni erotizam i otvoreni hedonizam u novija su vremena gotovo iščeznuli iz umjetnosti, vlast su preuzeli oporost i nasilje. Gropuzzo se toga ne boji. Aktualnom izložbom je spojio više razina i iznova podsjetio da svijet nije jednodimenzionalan te da još uvijek nije izgubljen. Izazovan prikaz ishodišta svijeta spojio je sa slikama ljepote i zaigranosti. Da, svijet ima i svoj izvor i svoje radosti.

Izložba je postavljena u Palači šećera i traje od 26. svibnja do 30. lipnja 2022.

rino gropuzzo (1) rino gropuzzo (2) rino gropuzzo (3) rino gropuzzo (4) rino gropuzzo (6) rino gropuzzo (7) rino gropuzzo (8) rino gropuzzo (9) rino gropuzzo (10) rino gropuzzo (11) rino gropuzzo (12) rino gropuzzo (13)

L.B.

Foto: Muzej grada Rijeke

Komentari