Rikon 2021 – završio bogati vikend fantastike, dodijeljene nagrade Artefakt

26

Vikend iza nas obilježila je 24. konvencija fantastike Rikon koja se održala u Art-kvartu “Benčić” u organizaciji Udruge “3. zmaj”. Prva je to manifestacija takvog kalibra u novom polivalentnom prostoru Art-kvarta, gdje je kroz tri dana raznovrsnog programa u potpunosti iskorišten kapacitet lokacije uz partnersku pomoć Gradske knjižnice Rijeka te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Gradskim kazalištem lutaka.

U prostoru Dječje kuće posjetitelji su uživali u opsežnom programu. Održana su edukativna predavanja o aktualnim temama poput klimatskih promjena, transhumanizma i razvoju video igara. Predstavljena su nova književna izdanja – dječja slikovnica Grickonja užasa te novi izdavački pothvat Morina kutija. U galeriji Dječje kuće posjetitelji su vidjeli kreativne radove, u Šumi striborovoj održane su igre igranja uloga i radionice, a u samom Striboru kreativne čitateljske radionice.

Prizemlje lokacije obogatili su izložbeno-prodajni štandovi gdje su tijekom cijelog vikenda gosti izlagali svoje radove, rukotvorine, knjige, igračke i drugo. U dvorištu je bila prilika pribaviti si posebne suvenire – limitirano izdanje ekskluzivnog Rikon piva te Monadu, prvu hrvatsku craft kolu sa specijalnom rikonskom etiketom na klingonskom jeziku.

RIKON

Ovogodišnji Rikon nosio je podnaslov Igra – Inspiracija – Inovacija, a to se najviše vidjelo u pregrštu sadržaja za djecu svih uzrasta. Kroz brojne radionice djeca i mladi imali su priliku naučiti kaligrafiju, programirati autić, igrati igre koje potiču njihovu maštu i kreativnost, napraviti origamije te ponijeti kuće platnene torbe koje su sami dizajnirali.

U prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti igrale su se društvene igre tijekom cijelog vikenda te je u suradnji s udrugama Mordele, Zaigrana koza i predstavnikom Czech Games bila prilika naučiti nove igre te osvojiti nagrade na turnirima.

Osim redovnog programa predavanja, predstavljanja, nagradnih kvizova, natjecanja i igara tijekom cijelog vikenda, subotnji su program upotpunile i dvije dodjele nagrada. Na konvencijama je uobičajeno biti okružen kostimiranim posjetiteljima, a na Rikonu ni ove godine nije propuštena prilika bogato nagraditi svu djecu koja su pokazala svoje najdraže kostime te najbolju odraslu cosplayericu pri cosplay natjecanju.

Održana je i dodjela nagrade Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije i to u pet kategorija. U kratkoj kategoriji nagradu je osvojila Ana Cerovac za kratku priču “Kako je Potjeh tražio istinu”, dok je dobitnik u srednjoj kategoriji Igor Rendić za priču “Obješeni muškarac”. Obje priče objavljene su online u sklopu projekta “Decameron 2020: Priče iz karantene”. Dječji žiri nagradu za najbolju knjigu za djecu dodijelio je Zdenku Bašiću za slikovnicu “Moguti” koju je objavio Muzej Turopolja, dok je dobitnica u kategoriji romana za mlade Sonja Smolec za roman “Predskazivač 2 (Prijatelj)”, čiji je nakladnik Studio TIM. Nagrada za poseban doprinos fandomu ove je godine dodijeljena nedavno preminuloj Tatjani Jambrišak, cijenjenoj autorici, prevoditeljici, urednici, organizatorici i izdavačici koja je višestruko zadužila i hrvatski žanr i književnost uopće.

rikon

Dvorište Art-kvarta pokazalo se kao idealna lokacija za glazbeni program pa je tako publiku oduševio mladi virtuoz Frano Živković s vrhunskim setom na gitari, a dvorište je u subotu u večernjim satima zapalio poznati ča metal bend Po’ Metra Crijeva.

Održavanje Rikona 2021. potpomogli su Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te uz sponzorstvo tvrtki Hoću Knjigu, KTP d.o.o. te AM media d.o.o.

Publika_photoy by Pavao Hodap Publika_photo by Robert Petranović Po’ Metra Crijeva_photo by Pavao Hodap Po’ Metra Crijeva_2_photo by Pavao Hodap Igraonica_photo by Robert Petranović Igraonica_2_photo by Robert Petranović Frano Živković_photo by Pavao Hodap Dobitnici Artefakta_photo by Pavao Hodap Dječja kuća_photo by Robert Petranović Cosplay_photo by Robert Petranović Cosplay_photo by Pavao Hodap Cosplay_2_photo by Robert Petranović

Autori fotografija su Matija Djanešić, Pavao Hodap i Robert Petranović.

L.B.

Komentari