Rijeku obilježio bogat sportsko-nautički vikend – Fiumanka, Rijeka Boat Show i program Europskog tjedna sporta

26

Proteklog vikenda riječka je luka bila bogata događajima, budući da je ugostila 21. nautičku regatu Fiumanku, nautički sajam Rijeka Boat Show i program Europskog tjedna sporta.

Na Fiumanci nastupilo stotinjak posada

Nautička regata Fiumanka ove se godine po prvi puta održala u jesenskom terminu. Uz dramatičnu najavu koju je priredilo vrijeme i u petak i subotu do samog starta, 21. Fiumanka jedrila se u potpuno drukčijim uvjetima. Kiša je prestala, ali je pao i vjetar pa je odlukom regatnog odbora regatna ruta skraćena i svi su vozili obiteljsku rutu do oznake u Kostreni i natrag u cilj u riječkoj luci. Od pristiglih 130 online prijava, njih 111 je preuzelo startne brojeve, no nisu se svi uspjeli probiti do starta.

Očekivano je prva u cilj ušla slovenska posada EWOL-a, na čelu sa skiperom Gašperom Vinčecom, nakon sat vremena, 14 minuta i 17 sekundi. Obranili su tako naslov prošlogodišnjeg pobjednika, a poručili da je Fiumanka jedna od regata na kojoj svake godine sa zadovoljstvom sudjeluju.

Nakon njih, u cilj je drugi ušao Molo longo sa skiperom Riječaninom Rajkom Kujundžićem. Treće mjesto pripalo je brodu Damaco, a četvrto mjesto osvojio je ACI-ev ClubSwan36 za čijim je kormilom bio proslavljeni hrvatski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić.

Nakon njih u cilj su počeli stizati i medijske posade – prvo mjesto osvojio je Novinet.hr, mreža koja okuplja portale poduckun.net, torpedo.media, tunera.info, lanterna.news, bodulija.net i trend51.net. Drugi je u cilj ušao Novi list, a treće mjesto pripalo je HRT-u, koji je i ove godine suorganizator medijske regate. HR-Radio Rijeka u cilj je ušla četvrta, a na petom mjestu bio je Kanal Ri.

Na ovogodišnjoj Fiumanci, kao i na svakoj regati do sada, sudjelovao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Vrijednost Fiumanke prepoznali su i njezini sponzori i pokrovitelji koji su i ove godine jedrili uz Fiumanku i ostvarili zapažene rezultate. Njima se posebno zahvaljujemo što su ostali uz riječku regatu i u ovim izazovnim vremenima, odlučni u namjeri da pošalju zajedničku poruku o važnosti suradnje, potpore i očuvanja kontinuiteta tradicionalnih manifestacija poput Fiumanke“, ističu organizatori Fiumanke, zahvaljujući se zlatnom sponzoru INA-i, srebrnom sponzoru Erste banci i novom partneru TELE2.

I ove godine u obiteljskoj grupi sudjelovalo je najviše jedriličara, a najbrži brod iz obiteljske skupine je brod DJ s kormilarom Matijom Reljanovićem i šest članova posade iz opatijskog Jacht Cluba Croatia.

Jedriličari obiteljske grupe su srce i duša riječke regate i uz Fiumanku su od samih početaka – više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije. Jedan od najmlađih sudionika, ujedno je kormilar ekipe iz Jedriličarskog kluba Galeb iz Kostrene i ima samo 12 godina.

U sklopu Fiumanke u nedjelju je održana je i tradicionalna 11. Rotary regata, s ciljem skupljanja sredstava za organiziranje jedriličarskog Rotary kampa za mlade. Također, održana je i „Placa pod vedrim riječkim nebom“.

Rijeka Boat Show okupio 40% više izlagača nego protekle godine

Poseban doživljaj u riječkoj luci upotpunio je i nautički sajam Rijeka Boat Show na Gatu Karoline Riječke. U odnosu na proteklu godinu, kada je sajam preuzeo organizatorski tim pod ravnanjem Ivana Črnjarića i Vedrana Babića, broj izlagača je bio veći za  40%.

Sajam se održao pod sloganom „Grad je luka, luka je grad“, a ova se manifestacija nastavlja na tradiciju nautičkih sajmova  koji se u Rijeci održavaju od 1984. godine, prvenstveno s ciljem promoviranja i poticanja domaće nautičke proizvodnje.

Europski tjedan sporta na Molo Longu

U subotu, istog dana kada je startala i velika Fiumanka, na Riječkom lukobranu održan je središnji dan Europskog tjedna sporta #BeActive Rijeka.

Uz brojne jedrilice svakako treba istaknuti i nastup svjetskog prvaka u jedrenju na dasci Enrica Marottia, koji je sa svojim sportskim kolegama, Igorom Legcem i Igorom Lukanovićem pokazao umjece Windsurf Foila.

Ujedno, kroz akvatorij luke su se građanima prezentirala i dva atraktivna sporta, Stand Up Padlling i Windsurf u organizaciji Marotti Windsurf Centra i Ri Fun Snow&Surfa dok su na riječkom lukobranu članovi Matice umirovljenika Grada Rijeke prezentirali nordijsko hodanje, a članovi WuShu kluba Rijeka umijeće TaiChi-a.

Europski tjedan sporta nastavlja se i dalje programom za sportske djelatnike, umirovljenike i učenike.

 

Komentari