Rijeka za čistu vodu: Na postamentima na Korzu otvorena izložba o izvorištima pitke vode i špinama u Rijeci

55
Rijeka za čistu vodu:

U petak 17.3. gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović te direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Andrej Marochini otvorili službeno su otvorili izložbu na postamentima na Korzu.

Izložba je izrađena u sklopu usluge informiranja i vidljivosti projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, a svi zainteresirani mogu je razgledati do 27. ožujka 2023.

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se već punih 30 godina kada je nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, Opća skupština UN rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Njime se iznova podsjećamo na važnost očuvanja vode, svim živim bićima iznimno dragocjenog resursa čija dostupnost uvelike ovisi baš o ljudskom utjecaju. Unatoč činjenici što voda neprestano kruži u hidrološkom ciklusu, samo ograničena količina pitke vode može biti iskorištena u određenom vremenskom razdoblju.

Stoga, ove godine ističemo važnost započinjanja i ubrzavanja promjena u svakodnevnom ponašanju svih nas kako bi se umanjili problemi oko dostupnosti i opskrbe pitkom vodom. Imajmo na umu da trebamo promijeniti način na koji koristimo i trošimo vodu. Svi zajedno trebamo nešto poduzeti.

Špine

Grad Rijeka i okolica mogu se pohvaliti obiljem izvora s pitkom vodom, što je posebno vrijedno onima koji žive na ovom području jer se radio o očuvanoj, čistoj, izvorskoj vodi. Posebnu blagodat pružaju i mnogobrojne riječke javne slavine, poznate „špine“. Njima se građanstvo direktno poziva na sigurno korištenje visokokvalitetne vode.

„Špine” su odlični podsjetnici na neizmjerno vodno bogatstvo kojim Rijeka od davnina obiluje, a stalnim se ulaganjima u vodno-komunalnu infrastrukturu i odgovornim upravljanjem štiti i čuva izjavio je direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Andrej Marochini i pozvao građane da očitaju QR kod koji se nalazi na postamentu posvećenom riječkim špinama i da uživaju u besplatnoj osvježavajućoj vodi od sada i pomoću interaktivne mape.

Naime, KD VIK na svojim je web stranicama objavio mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina, kako bi svima onima koji borave u gradu koji teče dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

Projekt mapiranja riječkih špina želi podsjetiti i na važnost smanjenja plastičnog otpada, pogotovo onog jednokratnog, i pozvati sve namjernike, slučajne prolaznike i turiste da svoje boce pune svježom riječkom vodom iz najbliže im špine.

Građani i svi oni koji se nalaze u našem gradu mogu uživati u osvježavajućoj riječkoj vodi sve do 15. listopada kada se špine, osim onih u strogom centru grada, gase do njihovog ponovnog otvaranja u travnju.

Uz posebnu pažnju posvećenu riječkim izvorištima koja osiguravaju sigurnu vodoopskrbu našeg grada, dio izložbe posvećen je generacijskom mega-projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka. Građani u ovom dijelu izložbe mogu saznati ciljeve, koristi i napredovanje u realizaciji ovog 234 milijuna EUR vrijednog europskog projekta.

Rijeka za čistu vodu:

Program obilježavanja Svjetskog dana voda

Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavlja se sutra, 18. ožujka kada će se održati vođena šetnja gradom znakovitog naziva „Nepresušna Rijeka“. Šetnju će voditi Velid Đekić, publicist i novinar, koji se bavi istraživanjem riječke baštine. Planirani početak šetnje je u 10 sati kod riječke špine na Korzu kod Hotela Bonavia, a završetak na CS Zvir oko 12 sati. Istoimena šetnja bit će ponovo na rasporedu 25. ožujka s početkom u 10 sati na istoj polazišnoj lokaciji.

svjetski dan voda rijeka

U ponedjeljak, 20. ožujka za riječke mališane KD VIK u Dječjoj kući organizira edukativnu radionicu za osnovne škole – Vodni agent. Osnovnoškolci će imati priliku na zabavan način pobliže upoznati vodoopskrbni sustav.

U utorak, 21. ožujka, od 11:30 do 13:30 sati u Gradskoj vijećnici održat će se javno predstavljanje dinamike radova na EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, a namijenjeno je svim zainteresiranim građanima, poduzetnicima i neprofitnim organizacijama koji žele znati više o jednom od najvećih infrastrukturnih zahvata na vodno-komunalnoj infrastrukturi na području Republike Hrvatske.

Građani će sve informacije o projektu moći dobiti i na tri info punkta koji će biti postavljeni na Korzu te na Trsatu kod crkve i kod dvorane na Zametu.

Na sam Svjetski dan voda, u srijedu 22. ožujka, Društvo “Naša djeca” od 10 do 13 sati na Korzu će organizirati radionicu “Kap po Kap” koja će trajati od 12 do 12:50 sati, u Dječjoj kući bit će službeno predstavljena edukativna slikovnica „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“. Od 17:30 do 19 sati održat će se likovno-literarna radionica na temu edukativne brošure „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“.

U četvrtak 23. i petak 24. ožujka u planetariju Astronomskog centra Rijeka svi će posjetitelji od 18:30 sati moći uživati u audio-vizualnoj šetnji pod nazivom „Rječina kroz 4 godišnja doba“ riječkog umjetnika Ive Vičića. Također, u dvorani Astronomskog centra u četvrtak će se održati i predavanje poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića pod nazivom „Voda u svemiru“. Predavanje započinje u 19:00 sati, a za sudjelovanje je potrebna prethodna najava.

Mladi čuvari okoliša Društva “Naša djeca” u petak 24. ožujka provodit će uzorkovanja i analize mora u dva termina na potezu od Lučke kapetanije do Opatije u sklopu radionice putujuća morska radionica, a u dvorani Astronomskog centra u 19 sati Tomislav Jurkić održat će predavanje pod nazivom „Ima li vode na Marsu“.

Komentari