Rijeka EPK 2020 – Japanski arhitekt Suo Fujimoto u Rijeci radi veliki paviljon, novu kulturno-turističku atrakciju

21

Službeni i potpuni program Rijeke EPK 2020 bit će objavljen u rujnu 2019., potvrdila je na sjednici Odbora za kulturu Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke Rijeka 2020.

Najavljen je i dolazak brojnih svjetski relevantnih umjetnika koji će raditi na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, a među njima i poznati japanski arhitekt Sou Fujimoto. Iako detalji još nisu do kraja poznati, arhitekt Fujimoto bi trebao u Rijeci za 2020. napraviti veliki paviljon koji bi mogao biti nova kulturno-turistička atrakcija, piše Novi list.

Sou Fujimoto poznat je po osebujnosti stila u arhitekturi. Diplomirao je 1994. godine na Odjelu za arhitekturu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Tokiju, a na svom profesionalnom putu predavao je na mjestu sveučilišnog profesora u Tokiju i na Kyoto sveučilištu, bio je izvanredni profesor također na Sveučilištu u Tokiju.

sou japan
Sou Fujimoto

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one u kategoriji privatnog stanovanja na Svjetskom arhitektonskom festivalu 2008. godine  te Grand Prix japanskog Instituta arhitekture za projekt Dječjeg centra za psihijatrijsku rehabilitaciju.

Inače, Društvo Rijeka 2020 raspisalo je javni poziv za predlaganje cjelovito osmišljenih programa u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Cilj je obogatiti kulturni i umjetnički program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Pozvani su umjetnici i kulturni djelatnici  da predlože programe – izložbe, festivale, predstave, koncerte, instalacije, akcije i manifestacije, a potpore se mogu ostvariti u dvije kategorije – sufinanciranje i obilježavanje. Sufinanciranje mogu ostvariti samo programi posebno oblikovani za program EPK, dok se u kategoriji obilježavanja otvara mogućnost uključivanja u službeni kulturni i umjetnički program EPK onih programa koji ne trebaju dodatnu financijsku potporu.

Putem ovog poziva ne tražimo ideje koje bismo mi realizirali, već tražimo one koji su sposobni samostalno realizirati svoje ideje, koji ih mogu izraziti na način da ih se može ocjenjivati prema jasno navedenim kvalitativnim i formalnim uvjetima. Poziv nije za prve ideje, već očekujemo od svih prijavitelja da razrede svoju ideju u vidu projekta,“ objasnila je direktorica društva Rijeka 2020 Emina  Višnić, dodavši kako je ovaj poziv još jedna prilika da se jave svi oni koji misle da imaju dobar projekt.

Posebno će se vrednovati prijedlozi koji obrađuju teme koje su relevantne na europskom području, programi koji imaju partnerske organizacije iz Europe ili oni koji su privlačni za širu europsku publiku,“ kazala je Kregar Šegota.

Tako će dodatne bodove dobiti programi koji predlažu suradnju sa Galwayom, irskim gradom koji će 2020. godine također ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, kao i prijedlozi unaprjeđivanja suradnje s Ljubljanom, Bečom i Trstom. Također, posebno će se vrednovati programi koji uključuju partnere iz jednog od gradova koji su bili kandidati za Europsku prijestolnicu kulture 2020 (Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb).

Komentari