Rijeka domaćin međunarodnog summita mladih na temu „Mladi i zajednica“

83
Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS

Od 24. do 29. lipnja u Rijeci se održava Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS, međunarodni summit mladih na kojem sudjeluje 50-ak mladih koji će na temu mladi i zajednica sudjelovati u brojnim radionicama i programima s ciljem otvaranja dijaloga o miru i kreativnosti kroz aktivnosti koje motiviraju i osnažuju mlade da budu aktivni građani.

Treći po redu summit mladih ugostio je mlade između 12 i 16 godina iz Rijeke, Kastva, njemačkog grada Rostocka, japanskog Kawasakija i grada Tuzle iz Bosne i Hercegovine koji će se tijekom šest dana trajanja samita družiti, razmjenjivati mišljenja, učiti od međunarodno priznatih stručnjaka i upoznavati različite kulture, a glavni je cilj susreta otvaranje dijaloga o miru i kreativnosti.

RAIYS organiziraju Grad Rijeka i Centar za pružanje usluga u zajednici Tić Rijeka, uz potporu Udruge Delta i Obiteljskog centra Rijeka, stoga su se sudionicima na otvorenju održanom u Dječjoj kući obratili zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i ravnatelj Tića Dario Kulišić, a prisustvovale su i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković.

Zamjenica Krpan poželjela je sudionicima dobrodošlicu u Rijeku uz želju da im ovo iskustvo ostane u lijepom sjećanju, da steknu nova znanja i prijateljstva. „Ovakvi susreti pridonose napretku i razvoju naših najmlađih i najbistrijih umova, a oni su naša budućnost i u njih valja ulagati“, rekla je Krpan i dodala kako je ovo prilika za razmjenu znanja i dobrih praksi. „Sigurna sam da ćete imati priliku čuti i razgovarati o poznatom riječkom modelu Građanskog odgoja, koji su usvojili i mnogi drugi gradovi i županije u Hrvatskoj, a uvođenje Zdravstvenog odgoja u naše škole od iduće školsko godine još je jedan važan korak u razvoju našeg grada, što će, sigurni smo, dodatno unaprijediti naš obrazovni sustav i poboljšati kvalitetu života naše djece. Sigurna sam da ćete svoje vrijeme ovdje iskoristiti na edukativan, kreativan i koristan način, razmjenjivati ​​ideje i učiti jedni od drugih“, rekla je Krpan i poželjela sudionicima uz stjecanje novih znanja da se dobro i zabave.

Iz Rijeke na summitu sudjeluju učenici OŠ Brajda koja je i partner u projektu, kao i učenici osnovnih škola Fran Franković, Ivan Zajc, Kantrida, Nikola Tesla, Zamet i Eugen Kumičić.

Kako je istaknula Nana Gulić iz Centra Tić cilj summita je razgovarati o miru u društvu i kreativnosti te mlade potaknuti da budu aktivni građani. Objasnila je kako će se na radionicama baviti problemskim rješavanjima situacija na temu diskriminacije, a puno će se govoriti i o temama komunikacije i digitalne tehnologije. Također, za učenike iz drugih gradova bit će organizirani obilasci Rijeke i Opatije tijekom kojih će se moći upoznati s bogatom povijesti našeg kraja.

Dobrodošlicu je poželio i ravnatelj Tića Dario Kulišić. „Vjerujem da će vam ovaj susret u Rijeci ostati u tajnoj uspomeni, da ćete se lijepo zabaviti i sklopiti prijateljstva za cijeli život“, poručio je Kulišić.

U sklopu programa otvorenja nastupio je Nikola Jović, učenik OŠ Vežica koji je izveo skladbu na klarinetu, a učenici iz Kawasakija zamjenici Krpan uručili su prigodan poklon.

Valja dodati kako su Rostock, Tuzla i Kawasaki, gradovi iz kojih su u Rijeku stigli sudionici summita, gradovi prijatelji Grada Rijeke. Pritom, Kawasaki je najstariji grad prijatelj, suradnja dvaju gradova traje već 47 godina, od 1977. godine kada je i potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova.

Više informacija o međunarodnom summitu mladih može se pronaći na web stranici: http://www.rijekayouthsummit.com/.

Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS

Komentari