Riječko lutkarsko kazalište prvo u Hrvatskoj posvećeno radu s djecom s različitim poteškoćama u razvoju!

17

Glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković sudjelovali su na predavanjima, ali i praktičnom radu s umjetnicima i djecom u Galwayu, a sve na poziv organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020. S njima je bila i ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

Vođeni sjajnim redateljem i kazališnim umjetnikom Timom Webbom iz Velike Britanije, troje riječkih glumaca-lutkara učilo je s kolegama umjetnicima iz Galwayja kako raditi na području interaktivnog kazališta za bebe i malu djecu, te djecu s poteškoćama u razvoju.

Što su naučili riječki glumci-lutkari pokazali su predstavom koju su osmislili i izveli zajedno s kolegama iz Galwayja i to djeci različitog spektra autizma. Radi se o djeci nižih, odnosno pripremnih razreda jedne galwayske osnovne škole u dobi od 4 do 6 godina.

S obzirom na činjenicu da će se unutar Dječje kuće raditi upravo na području senzornog kazališta, tijekom radionice je izražena želja da se ovaj jedinstveni projekt razvija dalje s kolegama iz Galwayja i Timom Webbom i u 2020. godini.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u svakom slučaju nastavlja svoj rad na području senzornog kazališta za djecu, kao prvo dječje i lutkarsko kazalište u Hrvatskoj, a najvjerojatnije i u regiji, posvećeno upravo kazališnom radu s djecom s različitim poteškoćama u razvoju“, istaknula je Lupi Alvir.

Komentari