Riječko “Ljetno Art-kino” završava motovunski

Od 29. do 31. srpnja na ljetnom repertoaru riječkog Art-kina naći će se tri najsvježija filmska naslova – Klan, Zabranjena odaja te nagrađeni filmski naslov.

117
"Klan"

Motovun Film Festival već tradicionalno zatvara program Ljetnog Art-kina. Od 29. do 31. srpnja na ljetnom repertoaru riječkog Art-kina naći će se tri najsvježija filmska naslova – krimić Klan Argentinca Pabla Traper, mistična komedija Zabranjena odaja Kanađanina Guya Maddina i Evana Johnsona te posljednjeg dana programa u nedjelju – nagrađeni filmski naslov.

Klan nas vodu u Argentinu ranih osamdesetih. U jednom naizgled običnom obiteljskom domu u tradicionalnom kvartu San Isidro, zastrašujući klan živi od otmica i ubojstava. Glava obitelji Arquímedes osmišljava i predvodi te operacije. Njegov najstariji sin Alejandro je zvijezda prestižnog ragbi kluba CASI i nacionalne reprezentacije, zvane “Pume”. Sin se prepušta očevoj volji i odabire moguće kandidate za otmicu. Nitko ne sumnja u njega jer je popularan. U manjoj ili većoj mjeri, svi članovi obitelji sudjeluju u tom groznom poslu jer žive od visokih iznosa otkupa koje plaćaju obitelji žrtava. Utemeljen na istinitoj priči o obitelji Puccio, ovaj iznimno napet film pun spletki i intriga smješten je u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju. “Klan” je na repertoaru Ljetnog Art-kina u petak, 29. srpnja u 21 sat i 30 minuta.

"Zabranjena odaja"
“Zabranjena odaja”

Zabranjena odaja je vrhunska epska fantazmagorija Guya Maddina. Odajući počast klasicima kinematografije, dok ih istovremeno razbija u komadiće, ova babuška od filma počinje u podmornici osuđenoj na propast. Odjednom, niotkud, izgubljeni drvosječa zaluta među posadu i ispriča priču o tome kako je pobjegao od jezivog klana pećinskih stanovnika. Odavde, Maddin i suredatelj Evan Johnson vode nas visoko u zrak, oko svijeta, u predjele sna, gdje vezu priče o amneziji, zarobljeništvu, prijevari i ubojstvu, ženama kosturima i vampirskim bananama. Poput veličanstvene mješavine Itala Calvina, Sergeja Ejzenštejna i pervertiranog šestogodišnjeg djeteta, “Zabranjena odaja” Maddinova je oda izgubljenoj eri kinematografije, stvorena uz pomoć velikog pjesnika Johna Ashberyja. “Zabranjena odaja” se može pogledati u subotu, 30. srpnja.

Posljednji dan programa Ljetnog Art-kina, nedjelja, 31. srpnja, donosi i posljednji motovunski filmski naslov. Koji će se film prikazati na ljetnom platnu Art-kina, saznat će se nakon proglašenja nagrađivanih filmova ovogodišnjeg Motovun Film Festivala.

Vidimo se!

Komentari