Riječki HNK predstavio operni i koncertni program

218
risajzpressica
Konferencija za medije u foyeru HNK Ivana pl. Zajca

‘Jedna od novosti koju najavljujemo jest svakako nastojanje da i dalje dovodimo što više gostujućih renomiranih dirigenata. Svakako mislim da nam operni solistički ansambl postaje sve jači i mlađi.’, pohvalio se odmah na početku pressice ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević. Nastavljeno je u pozitivnom tonu predstavljanjem novosti vezanih uz gosta-dirigenta sezone Villea Matvejeffa, koji je potpisao dvogodišnji ugovor o suradnji s riječkim HNK. ‘Danas sam u prilici obznaniti vam da maestro Matvejeff postaje glavni gost dirigent i muzički savjetnik Opere HNK’.

Glavni gost dirigent

Mladi i ambiciozni finski dirigent Matvejeff rekao je kako je jako sretan dogovorom. ‘Našli smo zajednički jezik. Postoji određena kemija koja je odmah bila očita i jako lako bilo je pristati na suradnju unutar sljedeće dvije sezone s riječkim HNK. Uistinu se veselim!’, rekao je vidno zadovoljni Matvejeff.

U Rijeku zbog kulture

Samo zbog ove prilike, u Rijeku je doputovao i veleposlanik Finske u Hrvatskoj i Makedoniji Timo Rajakangas. ‘Sedamnaest mjeseci sam na ovoj funkciji, od čega sam tri puta dolazio u Rijeku. Zanimljivo je da me svaki put ovdje dovela kultura.’, rekao je Rajakangas te nastavio kako je Finska poznata kao zemlja glazbe. ‘Imamo jako puno kvalitetnih skladatelja, glazbenika, festivala, ali ovaj čovjek- Ville Matvejeff, on vam je sve to u jednoj osobi.’

Svi hvale Matvejeffa

Konferenciji su prisustvovali i koncertni majstor orkestra Opere Romeo Drucker, te član orkestra Opere, vođa dionice čela Petar Kovačić, koji su imali samo riječi pohvale za mladog dirigenta, hvaleći njegov doprinos radnoj etici i kvaliteti rada u riječkom HNK. Predstavljanje glavnog gosta dirigenta i muzičkog savjetnika Opere HNK u Rijeci završilo se najavom opernog i koncertnog programa u sezonama 2015/16. i 2016/17. Konferenciji je prisustvovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji i sam često pohodi kazališne premijere. ‘Uvijek je lijepo doći u kazalište. Kultura je od velikog značaja za naš grad, a ova suradnja nije slučajno dogovorena u vidu dužeg angažmana. Sve je ovo jako lijepa priča, zaključio je Obersnel.

Lana Klobas

Komentari