Riječki festival fotografije PhotoRi 2020: Održana Fotopromenada i Foto Ex Tempore

28

U okviru Riječkog festivala fotografije PHOTORI održana su dva programa: Fotopromenada i Foto Ex Tempore.

Na ovogodišnju Fotopromenadu prijavilo se 29 autora iz cijele Hrvatske i jedan autor iz Slovenije. Sve pristigle prijave pregledala je Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica u Muzeju grada Rijeke. Ovo je njezia impresija:

“Na natječaj Fotokluba Rijeka Fotopromenada odazvalo se 29 autora, svaki sa 4 do 6 radova, te je u konačnici pristiglo 162 fotografije.  Odabir fotografskih motiva bio je slobodan te se fotografski izričaj realizirao kroz široki raspon motiva, od putopisno-dokumentarističkih u najvećem broju, preko socijalno angažiranih, zatim portretnih, hiperrealističkih pa sve do apstraktno-konsruktivističkih motiva. Dio fotografa odabrao je tradicionalni pristup i “povratak” crno-bijeloj fotografiji. Fotografsko promišljanje svih autora očituje se u minucioznom pristupu i interpretaciji različitih aspekata života, bilo da je riječ o prirodi, prirodnim pojavama, moru, portretima, društvenim zbivanjima,  čovjeku u suodnosu sa prirodom i/ ili arhitektonskim detaljima urbanog konteksta.  Neke od  fotografija prezentiraju trenutak vremena u vidu dokumentarističko putopisnih formi uhvaćenih u fokusu, druge fotografije prezentiraju duboko promišljanje i simboliku kojima fotografi potiču promatrača na promišljanje, dok poneke prezentiraju vješto odabrane redateljsko poetične kadrove, predstavljajući impresivna sugestivna ostvarenja.

Nagrada za najbolju fotografiju dodijeljena je autoru Goranu Grudiću za fotografiju br. 3 koja uz promišljeno kadriranje i spretan odabir boja, donosi dojmljivu vizualizaciju atmosfere prirode dočaravajući sfumato pejzaža na kraju dana.

Pohvala se dodjeljuje autorici Ani Griziloza fotografiju br. 1 koja vještim kadriranjem te kontrastom svjetla i sjene naglašava linearnu perspektivu kadra, te time uvodi promatrača u kontekstualizaciju suodnosa čovjeka i arhitekture s naglaskom na promišljanje o propadanju i destrukciji arhitekture.

Osim nagrađenih, treba istaknuti još i sljedeće autore: Đoko Glušica, Dario Dorčić i Neda Rački zbog interesantnih fotografskih ciklusnih ostvarenja. Na svim pristiglim natječajnim radovima prisutna je dojmljiva kreativnost i promišljenost kao rezultat bogatstva fotografske interpretacije, iznimnog uočavanja i umjetničke vještine, odnosno onoga  što su nam  autori prezentirali kroz  prikladni odabir fototehnika, motiva i simbola.

Na ovogodišnjem Foto ex temporeu sudjelovalo je 14 autora i ukupno su prijavili 83 fotografije. Sve prijave je pregledao Stanko Abadžić, ugledni hrvatski i svjetski autor i odlučio je ovako: najbolja je autorica Olga Karlović i njezina fotografija broj 3, a pohvalu je dobio Dario Jurjević i njegova fotografiju broj 4. Sve fotografije možete pogledati na ovoj poveznici.

Komentari