Riječanka Gordana Brkić Žagar objavila roman “Netaknuti listovi gline”

99
Gordana Brkić Žagar
Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je roman Gordane Brkić Žagar naslova “Netaknuti listovi gline”. Predstavljanje knjige održat će se u Book Caffeu Dnevni boravak, u srijedu 8. studenog 2023. s početkom u 18 sati.

Netaknuti listovi gline

Maša ima četrdeset godina. Radi kao televizijska novinarka koja je u javnosti prepoznatljiva po svom britkom jeziku i beskompromisnom stavu. Razočarana brakom koji je potonuo u formalnost, čemu ne pomaže ni odnos s kćeri tinejdžericom koja je sve manje treba, Maša se nalazi na vrlo stresnom raskršću životnoga puta. Sumira sve što je postigla u životu i propitkuje se što i na koji način dalje. Iako svjesna krize srednjih godina, ta joj spoznaja nimalo ne pomaže. Naprotiv, osjeća kako gubi konce svega što je do tada kontrolirala, što rezultira ispadima bijesa i to na njezinom najsigurnijem terenu – poslu. Zbog jednog takvog ispada degradirana je na radno mjesto koje nije željela. Nakon prvotnog šoka, Maša se pribere i odlučuje  fokusirati na novi posao kako bi odvratila misli od svega s čime u životu nije zadovoljna. No, upravo je novo radno mjesto odvodi na zadatak koji će joj vrlo snažno prodrmati stavove i vrijednosti.
Roman je to koji dubinski propituje krizu srednjih godina koja potresa sve temelje života glavne junakinje Maše: od onih obiteljskih veza (brak na rubu, odnos s kćeri tinejdžericom) do profesionalnih koje izravno utječu i na egzistenciju.

Bildungsroman

Ukratko, “Netaknuti listovi gline” roman je o padu, putu raspada, ali i ponovnog uzdizanja u novoj stvarnosti, u neočekivanom i pomalo šokantnom završetku. Književnim jezikom rečeno, bildungsroman koji pred čitatelja postavlja pitanja u kojima se i sam prepoznaje, ali odgovori nisu nimalo ugodni…

Gordana Brkić Žagar

Gordana Brkić Žagar, (Rijeka, 4. lipnja 1972.) dugogodišnja je radijska voditeljica i novinarka. Trenutno radi u službi za odnose s medijima. Članica je neformalne književne skupine riječkih autora okupljenih oko Ri LIta. Piše pjesme i priče. Objavila je zbirku pjesama “Akvarel u očima”. Neke od pjesama su uglazbljene. Priče su joj objavljivane u online časopisu “Književnost uživo”. “Netaknuti listovi gline” njezin je prvi objavljeni roman. Glavna urednica knjige je Dunja Matić Benčić, a zanimljiv i intrigantan ovitak  potpisuje Enver Krivac. Realizaciju knjige u cijelosti urednički potpisuje Studio TiM.

Komentari