Riccardo Illy: „Kao gradonačelnik angažirao sam uspješne menadžere i počeo raditi na razvoju Trsta kakav je danas“

112
Boris Popović, Riccardo Illy, Davide Bradanini i Marko Filipović
Boris Popović, Riccardo Illy, Davide Bradanini i Marko Filipović, foto: teklic.hr

Poslovni klub PartneRI, u suradnji s Veleučilištem PAR i Generalnim konzulatom Talijanske Republike u Rijeci, 08. studenoga organizirao je gostujuće predavanje Riccarda Illyja, nekadašnjega gradonačelnika Trsta, predsjednika regije Friuli-Venezia Giulia i predsjednika kompanije Illy, jednog od najprestižnijih svjetskih brendova kave.

Dvorana Veleučilišta PAR bila je do posljednjega sjedećeg i stajaćeg mjesta ispunjena zainteresiranim građanima, koji su iz prve ruke htjeli čuti priču o uspješnoj transformaciji Trsta, koju je vizionarski započeo i sa svojim suradnicima strateški proveo upravo Riccardo Illy. Vrlo slikovito i iskreno ispričao je kako je za svoja dva mandata, jer talijanski zakon ne dopušta više od dva uzastopna izborna mandata, od Trsta stvorio jedan od najpoželjnijih gradova za život i rad, ali i sve popularniju turističku destinaciju.
Predavanju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini te inicijator predavanja i predsjednik Poslovnog kluba PartneRi Boris Popović, riječki poduzetnik i suosnivač dviju uspješnih tvrtki koje posluju na brojnim svjetskim tržištima.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića, generalnog konzula Davida Bradaninija i Borisa Popovića, Riccardo Illy započeo je svoje predavanje te odmah povukao paralelu između Rijeke i Trsta, nabrajajući brojne povijesne, kulturne i privredne podudarnosti. Već nakon prvog dijela predavanja bilo je očito da njegova vizija, strategija i model provedbe mogu biti vrlo primjenjivi i korisni za Rijeku.

Predavanju Riccarda Illyja odazvao se je veliki broj Riječana
Predavanju Riccarda Illyja odazvao se je veliki broj Riječana, foto: teklic.hr

Na samom početku svojeg mandata, za koji je prije izlaska na izbore za gradonačelnika dobio podršku svoje obitelji s kojom je uspješno vodio obiteljsku kompaniju Illy, odlučio je transformirati Trst, koji je tada bio u ekonomskoj i razvojnoj krizi. Prepoznavši vrijednosti Trsta prije svega kao značajne luke Sredozemlja, zatim kroz brodograditeljsku industriju, kulturnu baštinu i povijest, turizam, promet, sveučilišni centar i nove tehnologije, fokusirao se na njihov oporavak i razvoj. Priznao je da je na samom početku mandata ostavio politiku sa strane i odlučio usko surađivati s dvadeset i šest vrhunskih menadžera, iako je naglasio da bi u današnje vrijeme digitalizacije bio dovoljan i manji broj vrhunskih stručnjaka. Time su zapravo započeli oporavak i transformacija Trsta. Kada je riječ razvoja turizma i kvaliteti življenja građana, odmah na počeku izgledu grada pridavao se veliki značaj, obnovile su se fasade i uredili zapušteni dijelovi grada, naročito oni u centru. Gradili su se vrtići, uredili trgovi i niknule ugodne pješačke zone, sagradile nove prometnice i otvorila parkirališta.

Riccardo Illy: „Nikad nemojte prestati učiti, ali ono što naučite morate odmah primjenjivati“

Ricardo Illy rekao je da od početka do danas nikada nije prestao učiti te nadodao da sve ono što naučimo moramo početi odmah sustavno primjenjivati, inače nema nikakve koristi od toga. Imao je mnoge uzore, učio je od Petera Druckera i Michaela Portera i u svojem radu primjenjivao njihove metode koje su davale dobre rezultate. Naglasio je da je, kada nije imao formalnu mogućnost da nešto napravi ili promijeni, koristio svoj utjecaj gradonačelnika. Tako je primjerice utjecao na tadašnjeg rektora da se u Trstu pokrene studij arhitekture, u čemu je uspio i čime se ojačala sveučilišna scena te privukli novi studenti. Radilo se intenzivno na boljem studentskom standardu i novom smještaju za studente, a strateški privlačili vrhunski, dobro plaćeni stručnjaci, njih nekoliko stotina, koji su odlučili živjeti i radi i Trstu.

Riccardo Illy održao predavanje o transformaciji Trsta
Riccardo Illy održao predavanje o transformaciji Trsta, foto: teklic.hr

Cijelo predavanje Riccarda Illya bilo je vrlo inspirativno, a dao je brojne konkretne primjere kako bi trebalo upravljati jednim gradom. Njegovo izlaganje, značajnije time što se radi o gradu iz naše neposredne blizine, po mnogo čemu sličnom Rijeci, ukazalo je na sve mogućnosti koje su dostupne i primjenjive za transformaciju Rijeke i regije. Upravo na tim tršćanskim primjerima dobre prakse možemo se motivirati i potaknuti daljnji razvoj svojeg grada te ujedno pridonijeti umrežavanju Trsta i Rijeke. Riccardo Illy iz prve je ruke, metodično i transparentno pružio niz primjera kako unaprijediti i uspješno transformirati grad te koje je sve korake poduzeo na putu do uspješne transformacije Trsta. Iako smatra je Trst u svojem razvoju puno postigao, Barcelona je po njemu najbolje organizirani grad koji mu je bio i ostao uzor. Najveće priznanje za njegovu viziju razvoja Trsta, strategiju i intenzivan rad tijekom dva mandata gradonačelnika, upravo je ono da njegovi nasljednici, ali ne nužno i politički istomišljenici, nisu ništa mijenjali već su njegove strategije nastavili provoditi, a po njima se Trst i danas razvija.

Riccardo Illy, značajna je ličnost današnjice i osim što je poznat u svijetu poduzetništva i politike, priznati je novinar i pisac. Autor je brojnih pisanih djela i knjiga, a njegova posljednja knjiga, „The Art of Excellent Products“, objavljena 2022. godine izazvala je velik interes javnosti. Bilo bi lijepo nadati se da će na tragu ovog događaja i predavanja, za koje su brojni građani pokazali interes i aktivno postavljali vrlo konkretna pitanja nakon predavanja, gospodin Illy ponovno doći u Rijeku i predstaviti svoju najnoviju knjigu.

Riccardo Illy za vrijeme svog predavanja u Rijeci
Riccardo Illy za vrijeme svog predavanja u Rijeci, foto: teklic.hr

Tekst: Dunja Pavešić

Komentari