Ri Teatar u subotu donosi premijeru predstave Spermići

19

Od 2003. godine, kada je bila premijera predstave «Misli glavom», igrana je 37 puta. Predstava je gostovala širom Hrvatske, te na sedmodnevnoj turneji po sjevernoj Italiji, a na Festivalu FPT 2003. godine dobila je specijalnu nagradu za istraživanje pučke groteske.

Od 2007. nije više na repertoaru Kulturnog centra Kalvarija.

Što su mediji rekli o predstavi „Misli glavom“:

Antibajka o tri spermija: Troje riječkih glumaca (Nebojša Zelič, Bojan Lakoš, Filip Ličanin) napravilo je predstavu o nužnom propadanju spermija/protagonista tijekom borbe za oplođivanje jajne stanice. Spermiji su mjestimično karakterizirani čak i duhovitije od srodnog im junaka iz filma Woodyja Allena: u riječkoj su predstavi na koegzistenciju prisiljeni sirovi agresivac, plemeniti revolucionar i od svega ustrašeni hipohondar. Sva trojica u konačnom pohodu na susret s jajnom stanicom propadaju, ali njihovo je putovanje, u najboljoj maniri Johathana Swifta i novih Gullivera u groteskno nesrazmjernim situacijama, vrijedno pozornosti publike.
Po mom bi mišljenju upravo ova linija pučke teatralnosti, mjestimično surove i lascivne, mjestimično ubojite po svaku ideologiju političke kompetitivnosti i nedemokratske hijerarhiziranosti, mogla predstavljati odlučujući trag pri izboru budućih predstava.
Novi List, 3.8.2003., Nataša Govedić

Uz gostovanje u Teatru Exit, Zagreb: Duhoviti prikaz mikrosvijeta: Tekst zadire u aktualna društvena i politička pitanja kroz priču o spermijima i njihovim problemima…izvrsni glumci, te glazba grupe Kwadrat nodnoll. Vjesnik, 24.4.2004., Katarina Kolega

Premijera, KUC Kalvarija: Našavši se u neobičnim ulogama Spermija, trojica mladih glumaca Nebojša Zelič, Bojan Lakoš i Filip Ličanin uspjeli su u svaki od likova utkati prepoznatljivu karakterološku crtu, tako da se gotovo može govoriti o komediji karaktera. U ovu predstavu s elementima teatra apsurda, fizičkog i neverbalnog teatra, dobro se uklopila i glazba skupine »Kwadrat Nodnoll«, dok je jednostavne bijele kostime Spermija s crvenim naprtnjačama osmislia Ana Ogrizović. Novi List, 1.7.2003., Kim Cuculić

U remake ove komedije Ri Teatar ubacio je i 4. spermija, naravno karakterno potpuno drugačijeg od ostalih. Nekad znanstvenik, a sada prosvjetljeni spermij, parira ovoj trojici likova svojim uvjerenjem da je on „taj odabrani“, a svojom pričom ukazuje na nerazumijevanje i ignoriranje vlade Testopolisa za probleme „malih“ spermija.

Premijera je u subotu, 17. listopada 2020. u 20 sati u Kulturnom centru Kalvarija, a 1. repriza u nedjelju, 18. listopada. Sljedeće reprize će biti u prosincu 2020.

Autor teksta su Bojan Lakoš, Nebojša Zelič i Filip Ličanin, dok je redatelj Bojan Lakoš. Za kostime je zaslužna Adriana Deželjin Pezelj. Glazbenom ugođaju doprinijet će grupa Kwadrat nodnoll. Na pozornici će vas zabaviti Mislav Niessner, Luka Šegota, Dajan Delić i Sandro Silić.

Komentari