Razgovor pametni o temi neugodnoj: Nasilje naše svagdašnje

21

U utorak 23. 11. u 18 sati povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Ogranku Trsat održat će se razgovor na temu nasilja s posebnim fokusom na nasilje nad ženama. Naši gosti i sugovornice/i su Daniel Antunović i Paula Bogović iz Udruge za zaštitu obitelji – U.Z.O.R., Tamara Žakula iz Dječjeg doma „Tić“ i Lorena Zec iz SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Rezervacija mjesta na predstavljanju je obvezna i vrši se na mail prijave.programi@gkri.hr. Za ulazak u prostore Gradske knjižnice Rijeka obvezna je COVID potvrda ili prema mjerama propisani drugi važeći dokument. Više detalja ovdje.

Prilikom spomena ovoga datuma primijetili smo da se stvara zabuna u odnosu na 22. rujan koji je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na taj dan 1999 godine u zagrebačkom Općinskom sudu su prilikom brakorazvodne parnice smrtno stradale tri žene. Mato Oraškić ubio je svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Dakle, tri smrti i jedno ranjavanje dovele su do toga da se proglasi Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Četiri sestre Sestre Mirabal: Patria, Minerva, Dédé i Maria Teresia zajedno sa svojim muževima pripadale su političkoj skupini Leptiri koja se u Dominikanskoj Republici borila protiv diktatorskom režimu Rafaela Trujilla. Trujillo je 1960. organizirao ubojstvo Patrie, Minerve i Marie Teresie prilikom njihova povratka iz posjete zatvoru gdje su bili njihovi muževi. Uz njih tri ubijen je i vozač. Njihova smrt je postala simbol feminističkog otpora i borbe protiv diktature, a sestra Dede posvetila se popularizaciji moralnog naslijeđa svojih sestara. 1981. u Bogoti na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba 25. studenog proglašen je Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. 1999 UN je službeno proglasio taj dan Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Čudnovata podudarnost ili možda i ne? Na dva kraja svijeta, u razmaku od manje od polja stoljeća, ubojstva kao povod uspostave obilježavanja Dana borbe protiv nasilja i da bude još neobičnija podudarnost u godini kada je UN proglasio Međunarodni dan u Hrvatskoj se dešavaju ubojstva u sudu. Ali sve to se dešavalo u prošlom stoljeću, neki će reći. Međutim, to prošlo stoljeće nije bilo tako davno i pitamo se koliko smo odmakli od toga. Čini se da neki odmaci postoje, da se dešava pomak na globalnoj razini, ali kao da sve ide rakovim korakom.

Borba protiv nasilja nad ženama složen je i sveobuhvatan proces koji se odnosi na društvo u cjelini, na civilizaciju u konačnici i potrebno je još mnogo rada i truda da bi se došlo do ujednačene i ravnopravne pozicije. Jer nasilje nad ženama, ne odnosi se samo na ženu kao pojedinca. Ono ostavlja posljedice i na djecu upletenu u klupko nasilja, na obitelj kao zajednicu, na razvoj društva u cjelini. A da bi se išlo dalje nije dovoljno samo pridružiti se prosvjednom skupu ili u užem krugu istomišljenika usputno analizirati pojave. Potrebno je i stvarno djelovati. I zbog toga smo u goste pozvali one koje/koji se vrlo konkretno bave borbom protiv nasilja i pružanjem pomoći, kao i djelovanjem u poboljšanju pravnog i socijalnog sustava u našem gradu.

Pridružite nam se u Ogranku Trsat, 23. 11. 2021. u 18,00 sati. Razgovarajmo, pitajmo, saznajmo, podržimo, uključimo se i ubrzajmo rakov korak kojim idemo.

L.B.

Komentari