“Rakijaški dnevnik” u riječkom Ljetnom Art-kinu

"Rakijaški dnevnik" vizualna je rekonstrukcija Haberovih audio snimaka, film koji se 'gleda ušima'.

121

U četvrtak, 28. srpnja u 21 sat i 30 minuta u Ljetnom Art-kinu održat će se riječka premijera filma Rakijaški dnevnik. Premijeri će prisustvovati redatelj i scenarist Damir Čučić, direktor fotografije i scenarist Boris Poljak te producentica Vera Robić-Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza.

“Rakijaški dnevnik” vizualna je rekonstrukcija audiosnimaka nastalih tijekom ilegalne proizvodnje rakije u podrumu i druženja s prijateljima koji tu rakiju degustiraju.

Mario Haber (odnosno Eric Maria Strom) bio je “alkemičar modernog doba” – profesionalni tonski snimatelj i predani proizvođač domaće rakije. Njegova je kuća u centru Samobora bila svojevrsni rakijaški hram u koji je na degustaciju rakija i likera, ilegalno proizvedenih u vlastitom podrumu, često pozivao svoje prijatelje i prijateljice. Više od desetljeća, snimao je živopisne razgovore i zvukove u kući i oko fermentora alkohola, sve do dana dok nije preminuo u ljeto 2014. godine.

Mario Haber (1963. – 2014.) bio je samoborski underground umjetnik, tonski snimatelj i predani proizvođač rakije u kućnoj radinosti. Haber je sudjelovao kao koscenarist i tonski snimatelj na šest filmova Damira Čučića. Održao je nekoliko performansa i izložbi. Bio je prvi proizvođač vibratora u bivšoj Jugoslaviji. Nikada nije plaćao porez. Živio je i umro kao snobartist i DJ.

“Rakijaški dnevnik” nagrađen je na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. za najbolju montažu (Damir Čučić), najbolju fotografiju (Boris Poljak) te najbolju glazbu (Goran Štrbac), na Danima hrvatskog filma za najbolju kameru te brojnim drugim nagradama.

Vidimo se u Ljetnom Art-kinu!

Rakijaski-dnevnik-

Komentari