Rajna Miloš razriješena s mjesta ravnateljice Festivala Opatije

134

Na vlastiti zahtjev, Miloš više ne vodi opatijsku kulturnu instituciju, a razloge je objasnila u pismu upućenom medijima, koje prenosimo u cijelosti.

“Zbog niza događaja i informacija u posljednje vrijeme koji se mogu tumačiti jedino kao nepovjerenje i izostanak podrške za moj rad na mjestu ravnateljice Festivala Opatija, zatražila sam od gradonačelnika da uputi prijedlog Upravnom vijeću da me razriješi s te dužnosti što je Upravno vijeće i učinilo na sjednici 10.studenog 2016.g.

Jedan od tih događaja svakako je bila sjednica Gradskog vijeća na kojoj sam zajedno s predsjednicom Upravnog vijeća FO pozvana da iznesemo uvodno izvješće o radu Ustanove za 2013.,2014.,i 2015.g. Naši su obimni materijali za to razdoblje (financijski i programski) dostavljeni mjesec dana ranije, a za ovu priliku pripremile smo kratak sažetak. Vijećnici su za vrijeme našeg izlaganja napustili vijećnicu bez ikakvog objašnjenja, a predsjednik Gradskog vijeća izvijestio nas je da nema kvoruma i da se sjednica prekida. Sljedeći smo dan doznali iz medija ono što se u realnosti nije dogodilo. Javnost je stekla krivi dojam da je rasprave bilo što nije točno, a priliku da odgovaramo na optužbe nismo dobile.

Vijećnici su imali priliku postavljati pitanja i dobiti objašnjenja na ista, no otišli su bez pogovora i objašnjenja, a neki su od njih odmah nakon odlaska kroz medije napali Ustanovu i mene, i to između ostalog i za poslovanje u 2016.g, za koju nije ni bilo traženo izvješće.

Podsjećam, kao ravnateljica Festivala svoja sam godišnja izvješća redovito slala Gradonačelniku, pročelniku društvenih djelatnosti, pročelnici Ureda Grada, te Upravnom vijeću. Niti u jednom trenutku ni od koga nije bilo nikakvih primjedbi na moj rad, svi su programi i financijska izvješća prihvaćeni.

Ovom prigodom moram istaknuti da osjećam zadovoljstvo što sam veći dio svoga života imala privilegiju baviti se kreativnim i zanimljivim poslovima u koje svakako spada i dužnost ravnateljice Festivala Opatija. Posljednjih pet godina vodila sam Festival Opatija sukladno zadanim, specifičnim zakonskim okvirima te je ustanova, iako u oblasti kulture koja ne spada u komercijalne poslovne priče, generirala velike vlastite prihode koje smo ulagali u nove programe. Rezultate našeg rada, naše programe, publika i struka ocjenjivali su najvišim ocjenama.

U posljednjih smo pet godina ostvarili više manifestacija koje sam sama osmislila i realizirala sa svojim suradnicima, poput FESTIVALA MJUZIKLA, LEDENE ČAROLIJE, FESTIVALA NEOVISNIH KAZALIŠTA,RETROPATIJE i RETROPATIJSKOG FESTIVALA. Većina tih događanja postala su tradicionalna i ključne su kulturne manifestacije regije.

Tijekom posljednjih pet godina mog ravnanja ustanovom, Festival neovisnih kazališta – FEN dobiva nagradu kazališnog portala TEATAR.HR za najbolji festival godine po mišljenju publike, ustanova Festival Opatija dobiva godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za izuzetne uspjehe u organizaciji kulturnih priredbi i turističku promociju Opatije i Primorsko-goranske županije. FEN-ova komunikacijska kampanja nagrađena je kao najbolja u kategoriji malih i srednjih tvrtki te dobiva Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Ponosna sam što su rezultati vidljivi, mjerljivi i, usuđujem se reći, prilično pozitivni. Nikada nitko ne može zadovoljiti svačiji ukus, i uvijek može bolje. Osobno sam mišljenja da je jedino na ovakav način moguće voditi kvalitetnu ustanovu u kulturi, ali zbog izostanka podrške smatram da je važno da to mjesto preuzme netko tko će tu podršku imati. Meni je uvijek u životu bila važna kultura, a ja sam joj očito u ovom trenutku u Opatiji teret.”

Komentari