Putujući festival dokumentarnog filma ubrzo u Rijeci!

10

Mov(i)e Activism putujući je festival dokumentarnog filma. Festival koristi dokumentarne filmove kao platformu za istraživanje nekih od najaktualnijih društvenih, političkih i ekonomskih pitanja kako bi kroz njih pokrenuo dijalog i potencijalne promjene. Četvrto izdanje Mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Berlinu (Njemačka) i Rijeci koje predvodi udruga Filmaktiv.

U petak 16.10. s početkom u 19:00 sati biti će prikazan film „Exodus“ redatelja Olivera Stillera (Njemačka). Film prati migracije stanovništva Centralne i Južne Amerike u listopadu 2018. kad je 7000 ljudi iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora pobjeglo je od zločina i nesigurne ekonomske situacije u svojim matičnim zemljama. Film ih prati na jednom djelu njihovog putovanja na koje kreću s jednim ciljem: preći Meksiko i ući u SAD. Film je na španjolskom jeziku s engleskim titlovima.

U 19:30 na rasporedu je film „Dentro il Colletivo“ redatelja Lorenza Melagarija (Italija). U fokusu filma je neovisni socijalni centar Art Lab Occupato, osnovan u Parmi 2011. godine. Film prati skupinu sveučilišnih studenata koji žele preuzeti vlasništvo nad prostorom koji je neiskorišten već dvadeset godina. Njihov rad prati se u duljem vremenskom periodu i obuhvaća važne projekte, poput škole talijanskog jezika za imigrante, Nogometnog kluba (La Paz Antiracistički klub), obnavljanja samog prostora, kao i širokog spektra događaja, poput rasprava, koncerata, filmova itd. koji su animirali kulturnu scenu i susjedstva i grada.

U subotu, 17.10. s početkom u 19:00 sati na redu je projekcija filma „The Women’s Strike Continues“ redateljice Magde Malinowske (Poljska). Film dokumentira borbu žena u vrtićima u Poznańu u Poljskoj koje zahtijevaju veću plaću i bolje radne uvjete. Tijekom njihove borbe žene se povezuju s raznim drugim skupinama, uključujući tradicionalne sindikaliste, pro-choice kampanje koje se bore protiv zabrane pobačaja u Poljskoj, a u jednom trenutku čak i irske navijače. Film je na poljskom jeziku s engleskim titlovima.

U 20:00 sati na redu je projekcija filma „A Girl’s Band“ redateljice Mariline Giménez (Argentina). Sirov i neuglačan portret feminističke glazbene scene u Buenos Airesu, film je kritičan prema opsjednutosti društva represijom ženske seksualnosti. Film je na španjolskom jeziku s engleskim titlovima.

Oba dana nakon projekcija filmova pozivamo vas da se pridružite razgovoru o pogledanim filmovima i njihovu značaju u lokalnoj zajednici.

VAŽNA NAPOMENA: Zbog pridržavanja epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, molimo vas da svoj dolazak najavite na e-mail: bela.brackomilesevic@gmail.com.

U zatvorenom prostoru potrebno je nositi zaštitnu masku ili vizir te se pridržavati rasporeda sjedenja s fizičkom distancom (osim u slučaju dolaska s bliskom osobom).

Komentari