Putujuća izložba “Troja na putu”

39

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. godinu – Godinom Troje, kako bi se obilježila 20. godišnjica uvrštavanja antičkog grada Troje na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.
Izložba „Troja na putu“, koju je Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre napravio povodom obilježavanja Godine Troje u Hrvatskoj, svoju vitalnost postiže kao putujuća pop-up izložba koja će biti dostupna posjetiteljima u Zagrebu, Korčuli, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku i Karlovcu.
Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja u Troadi, Troja je stoljećima imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, Troja je postigla besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.
Iskoristite ovu priliku da pobliže upoznate Troju kroz izložbu fotografija koja vam donosi legendu o Trojanskom ratu, priču o pronalasku slavnog drevnog grada, arheološke nalaze koji bacaju svjetlo na mitove koje svi poznajemo te na nasljeđe samog lokaliteta. Ovom izložbom, koja vodi Troju na put kroz mnoge hrvatske gradove, i sami ste pozvani da se otisnete na vlastito putovanje – u Troju i njezino očaravajuće okruženje koje će vam oduzeti dah svojom ljepotom i povijesnim patosom.

Izložba Troja na putu u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvara se u utorak 16. listopada 2018. u 18 sati.
Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati, u sklopu programa Lisinski u Guvernerovoj palači, Hrvatski barokni ansambl održat će cjelovečernji  koncert.
Otvorenje izložbe čitanjem dijelova iz Ilijade obogatiti će program Edita Karađole, a Čudotvornica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja pripremila je niz radionica na temu Troje pa pratite naše internetske i facebook stranice.
Troja na putu  program je za djecu. Radionice su podijeljene u grupe za djecu predškolske dobi – Koga to skriva trojanski konj?, za učenike osnovnih škola – Iz grčke mitologije: Trojanski rat, te za učenike srednjih škola – Trojanski rat: kroz arheologiju i mit.
Radionica za djecu predškolske dobi traje 60 minuta, a za učenike osnovnih i srednjih škola 90 minuta. Cijena je 20 kuna po osobi.

Mogućnost održavanja radionica je do 1. studenoga 2018.

Potrebna je najava na: cudotvornica@ppmhp.hr, 051/213-578 ili 0989123700
Uoči Svjetskog dana animiranog filma, koji se obilježava 28. listopada, radionica-igraonica bit će posvećena animaciji i crtićima. Polaznici ove radionice-igraonice bavit će se temom Trojanskog rata kroz prizmu crtića. Na ovoj će radionici gledati crtić Odisej i trojanski konj te će se okušat u jednostavnim vježbama animacije. Metodom stop animacije izradit će crtić na temu Trojanskog rata.
Potrebna je najava na: cudotvornica@ppmhp.hr, messenger Facebook stranice Čudotvornice (https://www.facebook.com/cudotvornica/), 051/213-578 ili 098 912 3700 (Andrea Samaržija)

 

 

.

 

 

Komentari