Putujte virtualno i obiđite najpoznatije svjetske znamenitosti

60

Putovanja su trenutno zabranjena, ali još uvijek postoji mogućnost za interaktivno internetsko putovanje. U nastavku vam donosimo nekoliko svjetski poznatih znamenitosti koje možete posjetiti ravno iz vašega doma.

Manchu Picchu, Peru

Ovo mjesto Inka još uvijek je velikim dijelom misterija. Izgrađen na 2 430 metara nadmorske visine oko 1 450. godine prije nove ere, Manchu Picchu stvoren je bez ljudske tehnologije ili životinja koje bi prevozile teret. Virtualno putovanje na Manchu Picchu nudi vam vizuru od 360 stupnjeva, a virtualni obilazak uključuje i auditivnog vodiča koji će vam reći sve relevantne informacije o arhitekturi i povijesti. Za pogled iz ptičje perspektive kliknite na Air Pano zbog fantastičnih interaktivnih slika s vrha Manchu Picchu. Virtualno putovanje nalazi se na ovoj poveznici.

machu-Picchu

Skulptura Krista Otkupitelja, Rio de Janeiro

Ukupne visine od 30 metara stojeći na vrhu planine Corcovado koja je visoka 710 metara i vidljiva iz cijelog Ria de Janeira, Krist Otkupitelj jedna je od najvećih svjetskih statua. Ovaj obilazak uključuje Google Art & Culture platformu i Street View tehnologiju kako bi posjetitelji mogli obići skultpuru. Također, pogled iza maglovitih oblaka u različito doba dana obuhvaća pogled na grad, uključujući i plaže Ipanema i Copacabana te planinu Sugarloaf. Klikom na ovu poveznicu možete uživati u navedenom.

Christ-the-Redeemer-980×613

Piramide u Gizi, Egipat

Na rubu pustinje gdje završava pijesak i počinje moderni Kairo, piramide u Gizi izgrađene su prije oko 4 500 godina kao velike grobnice za faraone. Uz pješačke rute oko lokaliteta, ova virtualna tura pokazuje veličanstvene strukture izbliza i izdaleka. To uključuje i dvije najveće piramide ikad izgrađene: Velika piramida od 147 metara i Khafreova piramida od 136 metara s Velikom Sfingom na istoku. Za stvarni doživljaj kliknite na ovu poveznicu.

egypt-cairo-pyramids-of-giza-and camels-2

Eiffelov toranj, Pariz

Pogledajte jedan od najposjećenijih svjetskih spomenika na ovoj interaktivnoj turneji, koji putnike vodi do platforme visoke 324 metra. Dodatne imerzivne digitalne izložbe istražuju njegovu građu u periodu od 1887. do 1889. godine  s fotografijama prvih pariških posjetitelja. Tu su i snimke od 360 stupnjeva koje prikazuju toranj. Više iskustva o ovom gorostasu nalazi se na ovoj poveznici.

z3rNHS9Y6PV6vbhH8w83Yn-1200-80

Angkor Wat, Kambođa

Wat ili grad hramova najveći je religiozni spomenik na svijetu prvotno izgrađen kao hinduistički kompleks hramova posvećen bogu Vishnuu u prvoj polovici 12. stoljeća. Postupno je pretvoren u središte štovanja budizma u drugom dijelu istog stoljeća. Virtualno putovanje uključuje nekoliko hramova, uključujući i pet kula samog Angkor Wata, ružičasti pješčenjak Banteay Srei i Ta Prohm kao što je prikazano u filmu Lare Croft. Za uvid u živi grad kakav je bio u 13. stoljeću, projekt Virtual Angkor uključuje i video simulacije u 360 stupnjava koje su zajedničkim snagama stvorili arheolozi, povjesničari i umjetnici CGI. Za više saznajte na ovoj poveznici.  

Angkor_Wat

Taj Mahal, Indija

Simbol vječne ljubavi koji je izgradio car Moghala Shah Jahan kao počivalište za svoju voljenu suprugu Mumtaz Mahal, smatra se jednim od najljepših građevina ikad stvorenih. Bijeli mramor iz 17. stoljeća, kruna palača u Agri na sjeveru Indije objedinio je islamski i indijski arhitektonski stil za čiju izgradnju je bilo potrebno 22 godine. Interaktivni digitalni putevi uključuju rute oko samog mauzoleja, reflektirajući bazen, rajske vrtova i ukrašenu džamiju crvenog pješčenjaka. Zračne slike od 360 stupnjeva lebde iznad kupole i minareta s vrha lotosa i pružaju pogled na rijeku Yamunu. Za više spiritualnosti kliknite na ovu poveznicu.

Taj-Mahal-Agra-India

Stonehenge, UK

Prapovijesno nalazište Stonehengea u Wiltshireu datira prije 5 000 godina. Prvotno je to bio jednostavni zemljani ograd koji se koristio za kremiranje, a prsten stojećeg kamenja dodan je 2 500. godine prije nove ere. Kamenje uključuje velike sarsenske blokove za koje arheolozi vjeruju da su doneseni na ovo mjesto iz Marlborough Downs udaljeno 20 milja i manje plavo kamenje s brda Preseli u Walesu udaljeno 8 kilometara. Virtualna kultura uključuje interaktivnu sliku od 360 stupnjeva sa središta mjesta s pop-out video zapisima o iskopavanju, očuvanju i dizajnu. Ostale interaktivne CGI slike daju više informacija o konstrukciji i krajoliku u različitim razdobljima povijesti. Na ovoj poveznici nalazi se pravo otkriće o Stonehengeu.

topic-stonehenge-gettyimages-682586546

Petra, Jordan

Petra je jedan od najstarijih gradova na svijetu za koji se vjeruje da su ga od pješčenjaka sagradili Nabatejski Arapi u 3. stoljeću prije Krista. Zanimljivo je da je 85% grada ostalo pod zemljom, a na ovoj lokaciji snimljeni su kadrovi iz filma Mumija, Indiana Jones i Posljednji križarski rat. Obilazak uključuje vodič koji spominje neke najvažnije spomenike Petre, a prolazi kroz usku klisuru nazvanu Siq otkrivaju grobnice, ruševine hrama, samostan i Al Khaznah, poznate građevine čija je složena fasada uklesana u zid klisure. Na ovoj poveznici nalazi se sve spomenuto.

IMG_1953-1280×920

Koloseum, Rim

Nekada je okupio između 50 000 i 80 000 gledatelja koji su ulazili kroz 80 ulaza, Koloseum je bio najveći amfiteatar u svijetu kada je sagrađen između 70. i 80. godine za sportske događaje i gladijatorske borbe. Oko dvije trećine građevina uništeno je u 2 000 godina, ali preostale ruine jedne su od najpopularnijih talijanskih atrakcija. Prošetajte i unutrašnjosti na ovoj poveznici.

cc069f0017d64274adb0ac688d2245a1

Chichén Itzá, Meksiko

U drevnom gradu Chichén Itzá na meksičkom poluotoku Yucatan postoje mnoga čuda i prekrasna arhitektonska obilježja. Piramida El Castillo, zmijsko božanstvo u središtu ima 365 stepenica koje se penju do njezinog vrha. Dva puta godišnje na ravnodnevnicu koraci bacaju sjenu u obliku zmije na sjevernom dijelu koja se u dnu povezuje sa skulpturom zmijske glave što je značilo da prikazuje Kukulkan. Zračne snimke istražuju i nekoliko ruševina Maja uključujući piramidu, Hram ratnika, opservatorij i samostan. Za vizualno iskustvo kliknite na ovu poveznicu.

a0a976a6e169e015ffd0520ae745f91e

Izvor: The Guardian

Komentari