Putokazi ponosno predstavljaju Raskružje, mjuzikl mijena

911
Janja i vile Polunoćnice, zimske nimfe

Najopsežnije glazbeno scensko djelo Putokaza, mjuzikl mijena “Raskružje“ prikazat će se premijerno riječkoj publici u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u petak 15., subotu 16. i ponedjeljak 18. travnja.

Raskružje, mjuzikl mijena, pomiče granice Putokaza, dodajući njihovoj prepoznatljivoj glazbeno scenskoj pojavi, još jednu, dramsku dimenziju. Raskružje spaja naizgled nespojivo, pa je libretistica Irena Križ povezala u ovoj priči mitove o nastanku proljeća, slavenski mit o Jarilu i Morani te grčki mit o otmici Perzefone. Ovo je priča o ljubavi koja izlazi iz okvira. O ljubavi majke i njenoj unutarnjoj borbi s prihvaćanjem odvajanja od djeteta. Stoga je priča inspirirana mitologijom Demetre i Perzefone. Ostaje pitanje kako Demetra reagira kada Perzefona svojevoljno i zauvijek odlazi u drugi svijet koji je Demetri nedostupan. Priča govori i o relativnom značenju pripadanja. Pripadnost jednoj osobi, jednom svijetu, jednoj istini, jednom vjerovanju dovodi do prepreka koje otežavaju ljubav. Vjerovanje da je samo jedan svijet idealan, u priči mjuzikla, dovodi do ismijavanja želje za otkrivanjem novoga i razmišljanja da je putovanje za one koji ne znaju što hoće. Ljubav između dva svijeta postaje nemoguća i zbog razlika u pripadnosti osoba drukčijeg podrijetla, imena.

Perzefona i vile Rusalke, proljetne vodene nimfe
Perzefona i vile Rusalke, proljetne vodene nimfe

Ovaj neobični zaplet predstavlja svijet koji vrvi od slavenskih vila, bogova, grčkih furija, i podsjeća na svakodnevne životne situacije u sukobu taština, straha, netolerancije i odbijanja. Glavni likovi Demetra i Perun, Morana i Jarilo, Janja i Gospodin Lijep i Mlad, vile Rusalke i Polunoćnice te Demonke, hadske furije i ostali, suočavaju se tako, ne samo s drukčijim svijetom, već i s različitošću vlastitog, ali i mijenom unutar sebe samih u vlastitoj intimnoj borbi putujući Raskružjem.

Riječ je o potpuno novom autorskom dijelu, mjuziklu od 30 songova s albuma „Nova Zemlja“, „Androida“, „Mjesec“ i „Porculan“ koje je u novo ruho odjenuo orkestrator Filip Frank. Uz Irenu Križ i Filipa Franka suradnici u projektu su Lenka Udovički, Ivana Kalc, Tajči Čekada, Deni Šesnić, Martino Šesnić, Goran Časni i Saša Ostojić. Izvršna producentica je Miranda Đaković, koja je uz D. Rapoteca, I. Turka i E. Stanića, autorica songova u Mjuziklu.

Perun i vojska
Perun i vojska

Raskružje, mjuzikl mijena donose: Ivona Maričić, Tea Mirth, Antonia Svetina, Marko Anić, Nenad Mataija Matko Basara, Nataša Uljan Vitezić, Dominik Zoretić, Nikolina Tomljanović, Jasmina Sokoli, Daniela Rašić Strčić, Magda Martedić, Sandra Slavić, Irena Ćepulić Križ, Sandra Vagaja, Ana Birkić, Vedrana Lisica, Sarah-Nicole Vukšić, Dolores Marinić, Mia Doričić, Andrea Žaja, Antonia Glumac, Dragana Drljača Olujić, Helena Živković, Nika Ivančić, Petar Čučak, Alan Poropat, Tino Trkulja, Daniel Antunović, Saša Krepelnik, Alen Petrić, Goran Perožić, Suzana Arbanas, Dušica Branković, Barbara Krasny, Dragana Stijelja Vujičić, Snježana Pantoš, Nataša Kinkela, Martina Zorović, Anita Kos, Laura Šalov, Mario Jelić.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta Ivan pl. Zajc (Verdieva 5a) po cijeni od 80 kn, a na dan predstava na blagajni HKD-a na Sušaku.

Komentari