Puštanjem plavih balona na Korzu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

76
Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Pod motom „Još uvijek nevidljivi, a sve nas je više“ Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka prigodnim programom na Korzu je obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Udruga za autizam Rijeka članica je Saveza udruga za autizam Hrvatske i Autism Europe, a ovogodišnjim obilježavanjem žele skrenuti pozornost na problematiku nedostatka prostornih i kadrovskih kapaciteta za školsku djecu i za odrasle s autizmom na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, kao i na činjenicu da unatoč zakonima u kojima su osobe s autizmom prepoznate, realizacija i dostupnost usluga u praksi još uvijek je uvelike problematična i ne prati pozitivnu zakonsku regulativu i Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Ovogodišnjim motom želi se poručiti da su osobe s autizmom tu u zajednici i da im trebaju biti dostupne sve usluge od rane do odrasle dobi u svim segmentima života kao i ostalim  građanima. Također, cilj je i skrenuti pozornost na važnost kontinuiranog osvještavanja o osobama s autizmom i njihovim pravima.

Predsjednica Udruge Lidija Penko istaknula je kako je obilježavanje ovog dana još jedna prilika da se pokaže da su osobe s autizmom dio našeg društva, da su isti kao i svi ostali, da im samo treba malo više podrške i razumijevanja od strane društva, a istaknula je i kako u svom radu od samih početaka imaju podršku i Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije koji prate njihove aktivnosti.

Podršku radu Udruge svojim su dolaskom pokazale i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke, Karla Mušković i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić obje istaknuvši kako Grad i županija podupiru rad Udruge te kako su im na raspolaganju za daljnju suradnju i pomoć onoliko koliko je to unutar njihovih mogućnosti.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Kako poručuju iz Udruge tijekom ove godine u njihovom će radu poseban naglasak biti stavljen na pronalaženje novih prostornih rješenja za Centar za autizam Rijeka koji je postao tijesan za sve veći broj djece s autizmom koji se upisuju kao i pronalaženje novih prostornog rješenja za Odjel za autizam pri Centru za rehabilitaciju Rijeka koji također postaje tijesan budući da korisnici koji napune 21 godinu prelaze u ovu ustanovu.

Također, planiraju uložiti žalbu na Ministarstvo prometa vezano uz novi Zakon o povlasticama u prometu i EU kraticu za osobe s invaliditetom koje nije uvažilo zahtjeve Udruge da zakon obuhvati i osobe s invaliditetom zbog njihovih složenih senzornih teškoća. Iz Udruge poručuju kako su iz Ministarstva dobili odgovor da se neće uvoditi nove kategorije invalida, da bi se po stupanju Zakona na snagu shvatilo da su uveli dvije nove kategorije osoba s invaliditetom, ali i kako osobe s autizmom nisu uvrštene.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Nastavit će raditi i na postavljanju komunikacijskih ploča diljem Primorsko-goranske županije kao i interaktivnih panela u KBC Rijeka, točnije u novoj bolnici za majku i dijete, a radit će i na edukaciji zdravstvenog kadra KBC-a Rijeka za korištenje alata potpomognute komunikacije tijekom pregleda. O toj će temi posebno biti riječi na Okruglom stolu koji će se 5. travnja u 12:30 sati održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Također, valja istaknuti kako će povodom Svjetskog dana autizma fontana na Jadranskom trgu i dizalice na riječkom lukobranu danas biti osvijetljene plavom bojom čime se Rijeka i ove godine pridružuje brojnim europskim i svjetskim gradovima koji osvjetljavajući svoje znamenitosti iskazuju potporu udrugama koje skrbe o autističnim osobama.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Komentari