Pulski filmski festival izgubio tri nagrade, ravnateljica Restović ne žali: “Njihov izostanak ne narušava integritet festivala”

23

Na Pulskom filmskom festivalu ukinute su dodjele triju nagrada. Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo je Nagradu Fabijan Šovagović premijestiti na festival u Vukovaru.  Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara ukida i nagradu Oktavijan za dugometražni igrani film. Nagrada Vedran Šamanović koju su utemeljili Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, umjesto na Pulskom filmskom festivalu bit će dodijeljena na Festivalu mediteranskog filma Split.

Nagrade se povlače zbog nezadovoljstva udruga utemeljiteljica nepostojanim i nejasnim programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala.

Kao razloge kritičari navode da se dodjela nagrade na Pulskom filmskom festivalu ne uklapa u koncept dodjele kritičarskih nagrada, koje trebaju biti dodijeljene na početku ili na kraju godine. Ravnateljica Festivala Gordana Restović ne žali zbog smanjenja nagrada jer, kako kaže, ionako se nastoji smanjiti broj nagrada.

“Festival je osmišljen na način da se na najsvečaniji način prikažu ostvarenja hrvatske kinematografije i nagradi najbolje. Sve ostalo nisu festivalske nagrade i njihov izostanak ne narušava integritet festivala. Štoviše, to je u skladu stalnih nastojanja Festivalskog vijeća o smanjenja broja nagrada. Uostalom imamo više od 60 filmska festivala u Hrvatskoj i stvarno nema potrebe da sve bude u Puli, festivalu koji ima svoju koncepciju, izbornika i svoje ocjenjivačke sudove, svidjelo se to nekima ili ne. Pula je oduvijek bila nešto posebno i tradicionalno se oko nje diže prašina već desetljećima zbog ovog ili onog, ali poput rimske Arene stoljećima i ona na tom tragu već 66. godina postoji i vrlo je vjerojatno da će i dalje postojati. Sigurna sam da je izmještanje navedenih nagrada dobro jer su se na Puli stapale sa ostalima ali mi je žao dobitnika jer ne postoji ljepše mjesto na svijetu gdje nagradu možete primiti”, izjavila je Restović.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković najavio je provođenje ankete među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu, koji će ocijeniti sve hrvatske filmove i koprodukcije, a rezultate ankete tj. prosječne ocjene objavit će se na završnoj tiskovnoj konferenciji. Takva anketa provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih arena uvedenih 1955. Vidačković se osvrnuo i na ukidanje nagrade Vedran Šamanović. 

“Što se tiče nagrade Vedran Šamanović, već sam ranije predlagao Festivalskom vijeću da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su kod nas nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nemamo (eksperimentalni, animirani), a u kategoriji dugometražnog igranog filma kolidira sa Zlatnim arenama”, rekao je Vidačković.

 

Komentari