Ptice uskoro dobivaju svoj neboder na Plumbumu

14
Izvor: MMSU Rijeka

Beogradski umjetnik Vladimir Perić Talent predstavit će svoje djelo Neboder za ptice – 11 metara visoku funkcionalnu skulpturu izrađenu od drva i metala, koja će sadržavati 160 domova za ptice. Na taj način ptice će dobiti dom koji se lako može usporediti s tipom gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani. Neboder za ptice nalazit će se na Plumbumu, unutar kompleksa Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ te hostela Dharma, koji su ujedno i partneri u postavljanju skulpture. Skulptura će niknuti u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru “Izvrnuti džep” Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koji je dio programa EPK 2020 i programskog pravca “Doba moći”. Otvorenje Nebodera za ptice bit će održano u subotu, 29. veljače u 12 sati. Prigodni program u organizaciji hostela Dharma i Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ isti dan počet će nešto radnije, u 10 sati. Za samo postavljanje skulpture u javnom prostoru i njezinu prezentaciju zaslužan je kustoski tim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kojega čine Kora Girin, Nataša Šuković i Slaven Tolj.

U sklopu otvorenja prisustvovat će i sam tvorac skulpture, Vladimir Perić Talent, a dan ranije, 28. veljače u 17:30 sati u hostelu Dharma bit će održan okrugli stol na temu Održivost u svakodnevnom životu.

Umjetniku ovo nije prvi neboder za ptice. Prvi njegov neboder datira još iz 2003. godine te je izrađen u okviru Međunarodnog simpozija umjetnika u Austriji. Spomenuti neboder za ptice tada je sačinjavao 160 kućica i bio je nešto niže visine od riječkog nebodera za ptice – visina je iznosila 7 metara, a mnoge ptice još dan danas stanuju u neboderu. Vladimir Perić Talent pojasnio je koncept nastanka riječkoga Nebodera za ptice:

„Izgradnja nebodera za ptice ideja je mladog arhitekta koji na tavanu obiteljske kuće pronalazi staru, neiskorištenu kućicu za ptice. Ne vidjevši svrhu ovakve neobičnosti, on zastarjeli koncept prilagođava suvremenom kontekstu, u kojem humanizam, empatija ili uvažavanje individualnosti nisu pretjerano značajni pojmovi. Narativi koji oblikuju sustave stanovanja ljudi, upravljeni profitom ili činjenicom da je važno smjestiti što više ljudi u što manji prostor, bez obzira na adekvatnost takvog stanovanja i kvalitetu života, mladom arhitektu nisu strani. Tako on dolazi na genijalnu ideju izgradnje nebodera za ptice, nadajući se da će ovo postati globalna situacija i za stanovanje ptica, a da će sve zasluge, kako kroz slavu tako i kroz novac, otići upravo njemu.“

Komentari