Prvi ‘Signali nad gradom’

Danas kreću prvi „Signali nad gradom“. Art-kino u suradnji s udrugom Škatula i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti započinje s akcijom uklanjanja simbola mržnje i netrpeljivosti s riječkih fasada.

146

Radionica uz vodstvo kulturologa Damira Batarela iz udruge Škatula te umjetnika Elvisa Krstulovića iz Fokus grupe započet će danas u Art-kinu. Skupina srednjoškolaca i studenata izrađivat će šablone pomoću kojih će u subotu, 18. travnja prekriti fašističke simbole koji se pojavljuju na pročeljima riječkih zgrada na području Krnjeva i Turnića. U slučaju lošeg vremena akcija će se održati u nedjelju.

Ovom intervencijom u javnom prostoru poslat će se poruka o važnosti antifašizma te ujedno ukazati na problematiku netrpeljivosti u društvenoj zajednici. Skupina mladih uz stručno će vodstvo učiti i djelovati s ciljem stvaranja još boljeg i ljepšeg grada na Rječini.

Povod je 70. obljetnica oslobođenja Rijeke

Akcija je dio najave manifestacije „Signali nad gradom“ povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, a koja će bogatim programom u Art-kinu i MMSU-u antifašizam smjestiti u suvremeni društveni kontekst te tematizirati ideju antifašizma i kao opoziciju onim tendencijama u suvremenom društvu koje podržavaju rastuću društvenu nejednakost te marginalizaciju pojedinih društvenih skupina. „Signali nad gradom“ žele pokazati kako je antifašizam daleko više od opozicije fašizmu – u njemu se ogledaju vrijednosti humanizma, slobode, bratstva, solidarnosti i jednakosti koje su razvijane tijekom duge povijesti borbe za dostojanstvo svih ljudi.

Lana Klobas/ Art- kino

Komentari