Prva virtualna Noć muzeja

22

Ovog petka više od 170 muzeja ponudit će odličan program za Noć muzeja.

16. Noć muzeja održava se 29. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći, do kada će posjetitelji putem interneta moći pretraživati atraktivne umjetničke sadržaje putem digitalne platforme, društvenih mreža i slično. Također, HRT priprema poseban program u kojem će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i ponekim inozemnim muzejima.

Ovdje pogledajte ponudu 16. Noći muzeja

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu pripremio je devet programa među kojima su predstave, dokumentarni filmovi i restauracije umjetničkih djela. Muzej grada Šibenika prikazivat će stare dokumentarne filmove o gradu, njegovim običajima i poznatim lokacijama, a u Splitu to će temeljito odraditi osam institucija, među kojima su Arheološki muzej, Galerija umjetnina, Hrvatski pomorski muzej, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Zvjezdano selo Mosor i drugi, prenosi arteist.hr.

Riječka Galerija Kortil u sklopu ovogodišnje Noći muzeja donosi dvije izvedbe performansa “(Ne) mrzimo baš sve?” autorice Martine Hrlić Rogić. Performans se bavi temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti.

Sudjelovanje u šesnaestoj po redu Noći muzeja, prijavilo je 171 ustanova (muzejska, baštinska, obrazovna, znanstvena i vjerska institucija), što nas iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima. Posebnu zahvalnost dugujemo svim medijima, pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima koji su i ove godine potvrdili važnost opstojnosti ove kulturne manifestacije”, poručili su organizatori.

Autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić koje su akciju pokrenule kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.

Komentari